Ett starkt EU kan möta utmaningar

Ett starkt polariserat EU-val väntar, skriver Lars Neselius.

Ett starkt polariserat EU-val väntar, skriver Lars Neselius.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2019-03-29 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

82 procent av Sveriges folk känner sig som medborgare i EU. Det inger förhoppningar i ett läge där EU-samarbetet är mer hotat än någonsin. Starka nationalistiska krafter i snart sagt alla 28 medlemsländer organiserar sig och vill nedmontera verksamheten i parlamentet. Här ingår SD från Sverige, som likt de andra kallar sig skeptiska till EU men som i grunden är fientliga till gränsöverskridande överenskommelser i vår världsdel. Nu anser sig dessa populister ha medvind i opinionen.

Dessbättre finns liberala krafter med motsatt inriktning som vill kraftsamla inför Europatanken. President Macron är ett känt exempel. I Frankrike och till exempel i Polen och Ungern demonstrerar framförallt ungdom och vill att Europa ska göra mer. Ett mycket polariserat val väntar.

Vi liberaler i Sverige har redan från första början insett att gemensamma problem nu och i framtiden också måste lösas gemensamt. Klimathotet, internationell brottslighet och bibehållen fred förutsätter det. Politik som motståndarna betecknar som förkvävande överstatlighet.

Framtiden innebär stora utmaningar. EU behöver vidareutvecklas – inte avvecklas. EU är en dvärg inom utrikespolitiken. 100 procent enighet krävs för beslut liksom vad gäller europeisk koldioxidskatt. Det är inte rimligt att ett enda land kan förhindra en ståndpunkt alla de andra länderna intagit. Ibland borde det räcka med kvalificerad majoritet (75 procent).

Svårt att välja? Låt inte lura dig av V och SD som för tillfället har gömt undan vad som står i deras partiprogram: Utträde ur EU.

Lars Neselius (L)