Ett friskare Sverige kan vara bättre förberett

Helt hysteriskt! Ja, det är inte tv-programmet med två galna kvinnor jag tänker på i första hand, utan den overkliga värld vi vaknar upp till varje morgon.

Efter denna isolering bör forskningen inte bara inriktas på covid-19 utan intensifieras ännu mer på övriga folksjukdomar som drabbar oss, menar skribenten.

Efter denna isolering bör forskningen inte bara inriktas på covid-19 utan intensifieras ännu mer på övriga folksjukdomar som drabbar oss, menar skribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-05-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokratin inskränks och hotas allvarligt på olika sätt i Europa och världen. Därför behöver nu svåra frågor ställas angående covid-19. Varför dör en del personer medan det stora flertalet tillfrisknar? Vilka underliggande sjukdomar ligger bakom dödsfallen? Kan vi göra något åt dessa?

I Sverige dör i normala tider omkring 90 000 personer varje år, cirka 270/dag. Nu har över 2 600 personer dött på grund av covid-19 i en befolkning på över 10 miljoner. När alla vetenskapliga rapporter sammanställs kommer det visa vilka sjukdomar som starkt bidrog och var störst orsak. Folkhälsomyndigheten kan då utgå från dessa kunskaper och forskningen intensifieras.

En majdag 1989 hade Lions Club ett riksmöte i Linköping.  En ung läkare talade så entusiastiskt om diabetes och barndiabetes i synnerhet. Riksmötet beslöt att genast bilda Barndiabetesfonden. Johnny Ludvigsson har sedan dess fått många år på nacken, men arbetar oförtrutet för att gåtan med diabetes ska kunna lösas. Om och när så är det värt ett Nobelpris! 

När denna fond firade 20 år deltog jag som landstingsstyrelsens representant. Kronprinsessan Victoria är beskyddaren och deltog med att sprida glädje och hopp. Ännu en fond – Lions Forskningsfond mot folksjukdomar – har bidragit i 40 år med arbete mot andra svåra sjukdomar. Därifrån delar man dels ut anslag till post-doc och dels forskningsanslag till unga forskare varje år i Linköping. Vi får då höra föreläsningar om intressanta forskningsrön som de kan arbeta vidare med. 

Det kommer en dag efter denna isolering. Då bör forskningen inte bara inriktas på covid-19 utan intensifieras ännu mer på övriga folksjukdomar som drabbar oss. Ett friskare Sverige kan då vara bättre förberett när nästa virus kommer.

Till dess lyssnar vi på – nu och alltid – på Folkhälsomyndighetens sunda förnuftsregler!

Gun Jareblad