Enklare följa aktuellt kollektivavtal

Gud förbjude att folk inte får köpa sina blåbär på grund av bärplockarbrist, menar insändarskribenten.

Gud förbjude att folk inte får köpa sina blåbär på grund av bärplockarbrist, menar insändarskribenten.

Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

Insändare2021-10-28 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En reflektion: Moderaternas stämma tycker att en person som flyttar till Sverige för att jobba måste ha cirka 27 000 kr/månad i lön för att få uppehållstillstånd. Detta skulle göra att hen till exempel inte kan jobba som barnskötare för de tjänar inte så mycket. LO instämmer och säger att ingen kan försörja sig själv på 13 000 kr/månad. Enligt min skattetabell får man med den lönen ut 10 914 kronor efter skatt. Studiemedel som en student får motsvarande period är 10 928 kronor (och det får de dessutom inte under sommaren). Betyder det att studenter inte kan försörja sig själva? Illa, vi kan nog inte ha så många studenter längre – ut och jobba med er (ja, jag är ironisk).

Vidare vill moderatstämman undanta bärplockare (!). Gud förbjude att folk inte får köpa sina blåbär på grund av bärplockarbrist!
Jag förordar såklart inte låga löner, men det skulle ju vara mycket enklare om man bara gick på att lönen – för såväl svenskar som invandrare – ska överensstämma med aktuellt kollektivavtal i stället för att sätta minimisiffror.