En tom underdånig gest utan innebörd

"Endast monarkier hyllar sina statschefer med allmän flaggdag."

"Endast monarkier hyllar sina statschefer med allmän flaggdag."

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-05-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behövs allmänna flaggdagar? Frågan har inget självklart svar – flaggdagarna står för en gemensam hyllning till något vi tycker betyder mycket, eller någon som har gjort något speciellt för oss alla, för hela landet.

Till exempel har många av våra grannländer officiella flaggdagar för att fira andra världskrigets slut, hylla dem som kämpat och stupat under ockupation med så kallade veterandagar. De flesta har dessutom en FN-dag med allmän flaggning för att hylla gemensamt fredsskapande samarbete. Vissa länder hedrar betydelsefulla, avlidna kulturpersonligheter med allmänna flaggdagar. 

Det som skiljer europeiska grannländer åt är att endast monarkier hyllar sina statschefer och hans/hennes nära släktingar med allmän flaggdag.  Ser vi ut över världen kan vi konstatera att diktaturer ofta hyllar sina statschefer med en allmän flaggdag, så till exempel Nordkorea med flaggdagar för tre generationer ledare.

I Sverige flaggade vi som vanligt på födelsedagen detta unika, ansträngande år, ”coronaåret”, för en ickevald statschef, inte på grund av hans insatser i ett svårt läge utan enbart för att hylla hans födelsedag. Varför? För att han genom arv besitter sitt ämbete? En tom underdånig gest utan innebörd – en hyllning av en ärvd titel; något som borde vara orimligt i en demokrati.

Christina Gezelius
Caréne Andersson
Rickard Alling
Medlemmar i Republikanska föreningen, Östergötland