En skam att sjuka måste flytta utomlands

Svenskar med cystisk fibros tvingas flytta utomlands för att få den medicin som inte ingår i högkostnadsskyddet.
Svenskar med cystisk fibros tvingas flytta utomlands för att få den medicin som inte ingår i högkostnadsskyddet.

Insändare 5 augusti 2022 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är andra gången som regeringen har sagt nej till att subventionera läkemedel mot cystisk fibros. Vi talar alltså om svenskar som tvingas bli sjukvårdsflyktingar, och söka sig bort från Sverige för att förlänga sina liv. En socialdemokratisk regering som vi har haft i åtta år, trots påtryckningar, har aktivt avstått från att agera gentemot sjuka människor. 

Sjuka i Sverige dör i förtid för att regeringen inte har vett att prioritera rätt beslut. Detta eftersom att Sverige som ensamt land i EU valt att inte tillgängliggöra en mirakelmedicin som kallas för: Kaftrio, vars lovande resultat chockar såväl patienter som läkare.

Jag anser att det är en skam för Sverige och dessutom avskyvärt att patienter måste flytta utomlands för att få läkemedel med dokumenterad mycket bra effekt. Hur kommer det sig att regeringen inte säkerställer att de som lider av cystisk fibros i Sverige får tillgång till det läkemedel som ger stora hälsovinster för den enskilde patienten. 

Jag tänker inte rösta på denna regering som vägrar erbjuda svårt sjuka mirakelmedicin, som därmed kan rädda många människoliv?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa