En generell sänkning av garantipensionen är orättvis

Jag håller med representanterna för Företagarna i Östergötland om att resurser till offentlig sektor kommer från inkomstskatt, moms, arbetsgivaravgifter och plikttjänstgöring.

Personer med garantipension är redan är utblottade, påminner insändarskribenten.

Personer med garantipension är redan är utblottade, påminner insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-09-06 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ang "Vårt budskap är enkelt – arbete för bidrag" (26/8).

Jag förstår också att höga arbetsgivaravgifter sänker vår konkurrenskraft, vilket riskerar att bli en ond cirkel med ökad arbetslöshet.

Däremot håller jag inte med om att man generellt ska sänka garantipensionen. Orsaken är enkel, det handlar om personer som redan är utblottade. Vi som behöver garantipension kan delas in i olika grupper, beroende på orsak till garantipensionen:

1. Personer som inte har haft möjlighet att tjäna in en ordentlig pension. Det kan handla om personer som invandrat till Sverige i relativt hög ålder, personer som har någon funktionsvariation som hindrar vederbörande att göra sig anställningsbar och anställd samt personer som haft så oerhört låg inkomst att de varit tvungna att lägga allt krut på obeskattat självhushåll.

2. Personer som har prioriterat obeskattat självhushåll som exempelvis jakt, fiske, matlagning, bakning, privat byggverksamhet eller privat bilmekande framför att försöka göra sig anställningsbara och anställda trots att möjligheten rimligen har funnits.

3. Vi som faktiskt har försökt göra oss anställningsbara och anställda, men där det uppenbarligen har motarbetats med kriminella metoder.

Ett sätt att hjälpa delar av grupp 1 och grupp 3 kunde möjligen vara att låta antagandeinkomsten för socialförsäkringarna baseras på genomsnittsinkomsten bland dem som lidit lika stor inkomstförlust i samband med utbildning som man själv har gjort.

Det skulle då bli ett golv för livsinkomsten för dessa grupper, inklusive oss som behövt omskola oss upprepade gånger. Återstår då att hitta på en konstruktion som även ger stöd åt dem med grava funktionshinder.