Svar på debattartikeln ”Det krävs mer än kärnkraft” (4/1):
S-ledamöterna Johan Löfstrand och Eva Lindh försöker här beskriva partiets klimatpolitik efter att Mp lämnat regeringen. Man hamnar helt snett. Citat: Priset på elen i dag har inget med kärnkraften att göra.
Men det har den i allra högsta grad. S och Mp kom 2014 överens om att kraftigt höja skatten på kärnkraft och ställa nya krav så att det blev dyrt och svårt att driva kärnkraft. De lyckades alltför väl.
Sedan 2014 har fyra reaktorer stängts. De hade behövts nu. Stabiliteten i elförsörjningen har försvunnit. Priserna har vissa dagar legat tio gånger högre än normalt. Det syns på våra elräkningar. Aldrig har vi betalat så mycket som nu. Elskatten måste omgående sänkas, på sikt till hälften, för att förhindra att folks hushållsekonomi raseras.
De närmaste åren beräknas elbehovet i Sverige mer än fördubblas – transportsektorn och industrin ska ju inom några år elektrifieras. Då kan inte kärnkraften i sin nuvarande form stängas i förtid. Den behövs i en mix tillsammans med andra fossilfria och rena energislag som sol, vind och vatten.
S-debattörerna har inget att säga om den intressanta och nödvändiga energiforskningen. Liberalerna anslår här 500 Mkr i sin budget. Kanske kan man förbilliga försöken med upparbetning av kärnavfall för att sedan återanvända detta. Förvaringstiden för det avfall som då återstår kan förhoppningsvis drastiskt sänkas till 500 år. Tankar finns också om minireaktorer som kan förläggas på flera platser i Sverige än de nuvarande kärnkraftverken. Sådana finns redan i till exempel ubåtar. Forskningen har sannerligen många objekt att sätta tänderna i framöver.