Elproduktionen får tre likvärdiga ben

Linköpings kommun har satt upp ett tufft mål att bli klimatneutrala redan 2025. Detta kräver modiga beslut av modiga politiker.

Investeringens avkastning kommer att uppfylla lönsamhetskraven väl, menar skribenterna.

Investeringens avkastning kommer att uppfylla lönsamhetskraven väl, menar skribenterna.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2020-03-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Fullmäktige bör säga nej till vindkraftsel i Sunne", 29/3.

En viktig aktör i detta arbete är Tekniska verken som utvecklar kraftvärme, fjärrkyla, biogas, vattenkraft och nu också vindkraft. 

Ingen av dessa investeringar har byggt på snabba klipp, utan på en långsiktig ansvarsfull strategi som varit mycket framgångsrik. Den har också möjliggjort goda ekonomiska resultat som kommit hela Linköping till del genom årlig utdelning till ägaren, kommunen, på i dagsläget 187 miljoner kronor per år, (plus extrautdelningar på totalt 350 miljoner kronor under de tre senaste åren). Pengar som kommunen sedan kunnat använda till bättre skola, vård och omsorg.

När nu Michael Cocozza (L) i en insändare föreslår att vi ska stoppa denna utveckling och sluta investera i långsiktigt lönsamma energiprojekt, hamnar han helt fel. De investeringar som Tekniska verken har gjort och gör belastar inte kommunen utan dessa är istället en förutsättning för att man också i framtiden ska kunna ge utdelning såväl i pengar som i en hållbar miljö.

Vindkraftsinvesteringen på 600 miljoner kronor beräknas ge en avkastning som över projektets livsläng väl uppfyller de lönsamhetskrav som ägaren ställer. Vindkraftproduktionen ska ske under tiden 2022 till 2052 och kalkylerna utgår från de expertprognoser för elprisets utveckling som finns att tillgå. 

Även om elpriserna under hela denna period skulle ligga 20 procent under prognosen kommer vi att klara ekonomin. Att som Cocozza utgår från dagspriset på el, efter den extremt varma och blåsiga vintern är ju knappast relevant.

Genom vindkraftinvesteringen kommer vår elproduktion att innehålla tre likvärdiga ben – vattenkraft, kraftvärme och vindkraft, vilket ger en trygg elförsörjning och samtidigt kraftfullt bidrar till att nå Linköpings klimatmål.

Gösta Gustavsson (C), ordförande Tekniska verken
Rebecka Hovenberg (MP), vice ordförande Tekniska verken