Mjölby kommuns högstadieskolor fortsätter att prestera lägre skolresultat än förväntat. Den senaste SALSA-statistiken, som jämför skolors faktiska resultat med ett modellvärde utifrån elevsammansättning, bekräftar tyvärr en skolkommun som fortsatt har bekymmer med att få goda skolresultat för eleverna i årskurs 9.
De bägge tätortsskolorna Blåklintsskolan och Lagmansskolan presterar allra sämst sett till förutsättningarna. Den numera gemensamma skolledningen för de bägge skolorna har märkliga åtgärder för att komma till rätta med detta. Eleverna får räkna matematik i skolmatsalen i stället för i klassrum. Lektionstid tas vid sex halvdagar för att ha utvecklingssamtal.
Nu i veckan skolade man in blivande elever och då låter man alla högstadieelever ha något som kallas hemstudier. Ytterligare skoldagar som går till spillo.
Den politiska nämnden i Mjölby med ansvar för barnens utbildning – det verkar som era skolor gör allt för att fortsätta leva med låga skolresultat.
"Fundersam skattebetalare"
Svar från Mjölby kommun:
Utbildningsnämnden arbetar systematiskt med att förbättra Mjölbys skolresultat. Vi gör riktade insatser och satsar särskilt på matematikutveckling och läsförståelse för att stärka elevernas kunskaper och höja deras meritvärden.
Beslutet att samla all högstadieundervisning i Mjölby tätort togs för att skapa en bättre och mer hållbar skolmiljö. Det gör att vi kan erbjuda eleverna en mer sammanhållen undervisning och utnyttja resurserna bättre.
Under sammanslagningen har vi behövt anpassa undervisningen och ibland använda tillfälliga lösningar, exempelvis hemstudiedagar. Det har varit en tillfällig åtgärd och är inget vi planerar att fortsätta med.
Renoveringen av Lagmansskolan har varit omfattande och påverkat undervisningen. Tillfälligt har vi använt skolans matsal för vissa lektioner, en nödvändig anpassning för att ge eleverna bästa möjliga undervisning under ombyggnadsperioden.
I juni sker den slutliga flytten av Blåklintskolans verksamhet till Lagmansskolan. I augusti invigs den nybyggda Lagmansskolan – med moderna lokaler, förbättrad skolgård och rymliga undervisningsytor för elever och lärare. Vi ser fram emot att kunna erbjuda en ännu bättre studiemiljö och fortsätta arbetet med att höja elevernas resultat.
Gun-Inger Andersson (L), ordförande utbildningsnämnden