Elevens vädjan: Sluta stänga ner våra små skolor

Varför är det inte vi elever som är er högsta prioritet? Vi är ju er framtid, skriver en elev i ett öppet brev till Linköpings kommun.

Små skolor blir allt färre, och det är en oroväckande trend. Vi elever vill inte ha stora, stökiga skolor, skriver en elev i Linköping.

Små skolor blir allt färre, och det är en oroväckande trend. Vi elever vill inte ha stora, stökiga skolor, skriver en elev i Linköping.

Foto: Läsarbild

Insändare2024-09-26 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klockan är 00.07 och egentligen borde jag sova, men jag ligger vaken i min säng. Jag hör hur ytterdörren öppnas och stängs. Min systers röst sipprar genom dörrspringan. Hon pratar med någon, förmodligen katten. Hennes röst är trött och ledsen – så har det låtit ända sedan hon fick reda på att hennes skola ska stängas ner. Och jag känner mig maktlös. Vad kan jag göra för att hjälpa?

Små skolor och mindre klasser är något vi borde sträva efter, inte avveckla. Lärare i förbundet “Vi Lärare” säger att 20 elever per klass är lagom. I dag är det inte ovanligt att en klass har över 30 elever. Stora klasser och skolor skapar inte en bra lärandemiljö – varken för eleverna eller personalen. Det blir snabbt en osäker och bullrig plats där ingen riktigt trivs eller får utrymme att utvecklas.

Skolan är redan en stressig plats för både elever och lärare. En möjlig lösning skulle vara att minska antalet elever i varje skola och klass, för att skapa en tryggare och mer trivsam miljö. Mindre klasser ger lärarna bättre förutsättningar att se varje elev. De elever som behöver extra stöd får det, och de som behöver utmanas kan få anpassade uppgifter.

Kommunen och politikerna säger att skolorna stängs på grund av dålig ekonomi och personalbrist. Men är det inte så att lärare säger upp sig för att klasserna är för stora och omöjliga att hantera? Och är det inte era framtida lärare som just nu sitter i de överfyllda, stökiga klassrummen? Varför är det inte vi elever som är er högsta prioritet? Vi är ju er framtid. Vi är de som ska ta hand om er när ni blir gamla.

Världen utvecklas i rekordfart medan skolan fortfarande är fast i 1900-talet.

Små skolor blir allt färre, och det är en oroväckande trend. Vi elever vill inte ha stora, stökiga skolor. Vi vill ha trygga platser där vi uppmuntras att lära oss och där vi känner oss sedda och hörda. Skolan borde vara en plats för växande och utveckling, inte en fabrik för stress och kaos.

Sluta att stänga ner de små skolorna.