Region Östergötland utmärker sig genom sin oförmåga att leva upp till väljarnas krav. Liksom kommun och riksdag är regionfullmäktige direktvalt och har då väljarnas förtroende att sköta regionens arbete och finanser. Med detta har man misslyckats med ordentligt. Trots stora statliga bidrag under pandemiåren har man lyckats att köra ekonomin i botten till den grad att revisorerna är tveksamma till ansvarsfrihet.
Flera saker är anmärkningsvärda.
Politikerna i regionen har fått väljarnas förtroende att hantera regionen. Trots detta springer man under höga tjut till ”pappa staten” och begär mer pengar. Varför höjer man inte skatten? Om man gjorde det så skulle man vid nästa val få stå inför väljarnas dom. Och det är väl det man är rädd för?
Man kunde till och med ha ordnat en lokal folkomröstning om att höja skatten i samband med EU-valet, så hade vi fått säga vårt om höjd skatt och behålla 900 tjänster i sjukvården och flera specialistfunktioner.
Regionen bedriver också verksamhet som man är uppenbart okvalificerad för. Årets kaos i Östgötatrafiken visar syn för sägen. Hur kan man sjösätta en ny programvara i färdtjänsten som inte är ordentligt utprovad? Många är de resenärer som har fått böta 200 kronor till regionen eftersom den utlovade färdtjänsten inte lämnade i tid. Och många är de taxichaufförer som sitter hungriga på eftermiddagen eftersom deras lunch förlagts till klockan 09.30.
Sedan behöver vi väl inte tala om tåg till Västervik eller antalet fast anställda läkare på vårdcentralerna runt om i regionen.
Regionpolitiken har av tradition varit anonym. Väljarna har brytt sig lagom mycket, skattekronorna har tickat in och politikerna har kunnat fatta sina beslut utan större debatt. Det vore bra om detta var slut nu och att vi väljare ställer regionpolitikerna till ansvar för deras misskötsel av våra skattekronor. Att begära mer pengar från staten när man har egen beskattningsrätt är ett svek mot demokratin!