Skanna om barnen bär vapen till skolan

Är det elever som bär med sig vapen till skolan måste givetvis skolbarnen skannas när de går in på sin skola, menar insändarskribenten.

En elev blev skjuten på Trångsundsskolan i förra veckan.

En elev blev skjuten på Trångsundsskolan i förra veckan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2024-09-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur skapa trygghet i skolan efter skjutningen vid Trångsundsskolan i Huddinge? Juristen och författaren Evin Cetin har skrivit boken, "Mitt ibland oss". Den handlar om gängkriminaliteten i Sverige. 

Hon anser att vi måste skanna efter vapen vid skolor. Antalet anmälningar på grund av hot och våld i skolor har fördubblats på tio år enligt Brottsförebyggande rådet.

Vad måste göras för att förebygga våldet i skolan? 2023 påbörjade Arbetsmiljöverket inspektioner av grund- och gymnasieskolor. Fokus för inspektionerna är skolornas förebyggande arbete för att minska riskerna för hot och våld.

Arbetsmiljöverket ställer krav på arbetsgivaren som ansvarar för trygghet och säkerhet i skolan, men vad kan elever och lärare göra tillsammans för att skapa trygghet? Är det elever som bär med sig vapen till skolan måste givetvis skolbarnen skannas när de går in på sin skola.