Efter skjutningen: Ingen går säker om detta får fortsätta

Droger är en av de största inkomstkällorna för dessa nätverk, och varje gång vi köper droger eller anlitar svart arbetskraft, bidrar vi direkt till att upprätthålla deras verksamhet, skriver en Linköpingsbo.

Det kan kännas som en viss lättnad när våldet riktas mot kriminella nätverk snarare än oskyldiga, men detta är en farlig inställning, menar insändarskribenten.

Det kan kännas som en viss lättnad när våldet riktas mot kriminella nätverk snarare än oskyldiga, men detta är en farlig inställning, menar insändarskribenten.

Foto: Jesper Friman

Insändare2024-08-14 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gängvåldet har blivit ett allvarligt hot mot vår trygghet, och det senaste exemplet är skottlossningen i Berga. Detta våld skapar inte bara rädsla utan visar också hur närvarande hotet är för oss alla. Det kan kännas som en viss lättnad när våldet riktas mot kriminella nätverk snarare än oskyldiga, men detta är en farlig inställning. Våldet hotar oss alla, och ingen går säker om vi tillåter detta att fortsätta.

Många av de stora gängen i Sverige leds av personer med invandrarbakgrund och rekryterar unga från invandrartäta förorter, där socioekonomiska problem gör kriminalitet till ett lockande alternativ. Detta handlar inte om att stigmatisera, utan om att erkänna de strukturella problem som finns och hur de påverkar oss alla. Det är viktigt att förstå att kriminalitet inte är knutet till en viss etnisk grupp, utan till de utmaningar som följer med social och ekonomisk utsatthet, oavsett bakgrund.

Nyligen uttryckte en medlem av den danska regeringen oro över att svenska ungdomar rekryteras som "barnsoldater" för att utföra kriminella dåd i Danmark. Vi ser en oroväckande utveckling där unga människor utnyttjas av kriminella nätverk, vilket påminner om hur barn utnyttjades i väpnade konflikter i andra delar av världen. Det är avgörande att vi agerar innan denna utveckling eskalerar ytterligare.

Men vi kan inte bara förlita oss på myndigheterna. Droger är en av de största inkomstkällorna för dessa nätverk, och varje gång vi köper droger eller anlitar svart arbetskraft, bidrar vi direkt till att upprätthålla deras verksamhet. Vi måste som samhälle säga nej till detta och aktivt arbeta för att återta kontrollen över våra förorter och städer.

undefined
Vi behöver satsa på integration, utbildning och bättre möjligheter för unga i utsatta områden, menar insändarskribenten.

För att bryta denna våldsspiral krävs breda och långsiktiga lösningar. Vi behöver satsa på integration, utbildning och bättre möjligheter för unga i utsatta områden. Samtidigt måste vi alla, som individer och samhälle, bidra till en starkare gemenskap där alla känner att de har en plats. Genom att engagera oss i lokala initiativ och stödja politiska beslut som främjar inkludering och trygghet, kan vi skapa ett Sverige där kriminalitet inte är det enda valet för unga människor.

Låt oss tillsammans arbeta för att krossa dessa kriminella nätverk och skapa en framtid där våra barn och unga ser ljusare möjligheter än kriminalitet. Våldet måste stoppas nu, innan det slukar hela vårt samhälle.