Efter koranbränningarna – är vi uppdelade i religioner?

Han nämner att han är muslim, men att han förstår hur det fungerar i Sverige, att man får protestera. Jag ryser när han nämner sin religion. Är vi uppdelade i religioner nu, frågar sig insändarskribenten.

Insändare 30 augusti 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mår de inte bra av yttrandefrihet? En företrädare för muslimer berättar i SVT Agenda om läget efter ett antal koranbränningar i Sverige. Hans kontakter i Irak förstår inte varför det händer, att man får bränna upp koranen i Sverige. Företrädaren berättar om farhågan att omkring tio procent muslimer kan ta illa upp och inte känna sig välkomna i Sverige.

Min granne är orolig för att ungdomar kommer till vår gård för att bruka narkotika. Han har flera barn och vill inte att det ska vara så. Han undrar om han ska ringa polisen. Jag berättar om allt som polisen måste göra nu. Skjutningar, bomber, inbrott, GPS-stölder i lantbruket, misshandel, narkotikahandel och på toppen av allt det har vi fått ett ökat terrorhot. Grannen förstår att terrorhotet beror på koranbränningarna. Han nämner att han är muslim, men att han förstår hur det fungerar i Sverige, att man får protestera. Jag ryser när han nämner sin religion. Är vi uppdelade i religioner nu?

Jag minns historielektionerna när det berättades om hur svenskar emigrerade till Amerika. Från fattigdom men även ett religiöst förtryck. Jag vill inte tillbaka till ett Sverige där vi styrdes av religionen.

Andra grannar har andra religioner och umgås mest i den egna gruppen. Dit in kommer ingen information eller diskussion om hur det svenska samhället fungerar. Man tittar knappt på svenska nyheter. Det pratas mest dyrare priser och inflation. Men koranbränningar gillar de inte.

Min granne muslimen är den enda som frågat mig om hur det fungerar här i Sverige. Jag förstår att han kan ta illa upp av koranbränningar. Men han säger att han ska strunta i det. Jag håller med honom. Det är dårar som vill provocera. Sprida hat. Men de får protestera, på sitt klumpiga sätt.

Jag är född här och vill inte emigrera bara för att några känner sig kränkta av att några uttrycker sig på fel sätt. Jag vill behålla min yttrandefrihet. För mig som inte är aktivt religiös är det ett bakslag att i första hand behöva tänka på vilken religion en människa har. För mig är det en granne och samhällsmedborgare.

Lagen gäller alla och ska skydda alla. Det är demokrati! Även om det svider.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa