Tjejer lär sig ett osunt ideal från sin mamma

Troligen lär sig unga tjejer av sin mamma att man "måste" använda hudvårdsprodukter, det ifrågasätts inte. Är det inte dags att bryta trenden nu, menar insändarskribenten.

De här osunda idealen finns väl även hos vuxna, framför allt hos kvinnor. Alla de här dyra produkterna man använder, i många fall helt i onödan, menar insändarskribenten.

De här osunda idealen finns väl även hos vuxna, framför allt hos kvinnor. Alla de här dyra produkterna man använder, i många fall helt i onödan, menar insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2024-03-20 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apoteket Hjärtat har tagit ett väldigt bra initiativ genom att föra in en åldersgräns på så kallad avancerade hudvårdsprodukter, "för att inte vara med och driva på osunda beteenden och ideal som vuxit fram bland många unga". Det finns ju risk för att man skadar sin hud och det kostar även en massa pengar att köpa de här produkterna.

Men de här osunda idealen finns väl även hos vuxna, framför allt hos kvinnor. Alla de här dyra produkterna man använder, i många fall helt i onödan. Det finns förstås en tillhörande industri som vill tjäna pengar, gärna genom att låta influencers lyfta fram produkterna. Troligen lär sig unga tjejer av sin mamma att man "måste" använda hudvårdsprodukter, det ifrågasätts inte.

Konstigt nog gäller inte detta för pojkar och män. Har män och kvinnor olika hud? Detta verkar inte speciellt troligt. Jag är man i övre medelåldern och har diskuterat det här med andra män i min ålder. Vår hud tycks fungera alldeles utmärkt utan hudvårdsprodukter, huden verkar klara detta helt själv utan hjälp. Själv har jag aldrig använt hudvårdsprodukter utöver solskydd.

Är det inte dags att bryta den här trenden nu? De vuxna behöver gå före. Jag pratar om avvänjning, fysisk och psykisk. De flesta kan nog klara sig helt utan, i alla fall bortsett från händerna om man tvättar sig ofta. 

Jag tror dock att det jag skriver kommer att mötas av ramaskri, så ingrott är nog det (enligt mig) inbillade behovet hos flertalet.