Dyrt att driva en vettig IT-organisation ensam

En kommun i Kindas storlek har helt enkelt inte möjlighet att ensam driva en vettig IT-organisation, vilket det finns många bevis på runt om i Sverige, menar insändarskribenten.

Jag vill önska att Kindas politiker tar sitt förnuft till fånga. Släpp er prestige nu och tänk igenom detta ett varv till innan det är för sent, menar insändarskribenten.

Jag vill önska att Kindas politiker tar sitt förnuft till fånga. Släpp er prestige nu och tänk igenom detta ett varv till innan det är för sent, menar insändarskribenten.

Foto: Agnes Ganestål

Insändare2022-04-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har varit anställd av kommunalförbundet Itsam sedan det bildades. Vi jobbar nära våra kommuner och som tekniker blir man därför van vid hur kommunerna styrs och lär sig att leva med att politiker ibland tar helt vansinniga beslut som i slutänden drabbar skattebetalarna. Nu är det dock så urbota dumt att jag känner att det är dags att säga någonting. 

Jag talar då om Kindas planer på att gå ur Itsam och i stället hantera sin IT helt själva. Det handlar om hundratals system, minst lika många servrar, en enorm infrastruktur och en mängd olika yrkeskompetenser och allt detta behöver alltså Kinda kommun bygga upp själva i stället för att utnyttja det man redan har i dag. Förutom den uppenbart skyhöga initialkostnaden så kommer det förstås att bli mångdubbelt dyrare sedan när man ska köpa kompetens för att sköta det. 

Vi som vet hur det är att upphandla enstaka system enligt LoU kan bara ana hur det blir att upphandla en hel kommuns IT-drift och hur många kryphål leverantörerna kommer att hitta för att sko sig på kommunen. Ingen verkar heller riktigt veta varför, vad man faktiskt vinner på det, mer än att det verkar finnas något diffust missnöje i kommunhuset. Ett missnöje som kanske skulle komma av sig om man faktiskt såg hur det ligger till i många kommuner som har helt egen IT. En kommun i Kindas storlek har helt enkelt inte möjlighet att ensam driva en vettig IT-organisation, vilket det finns många bevis på runt om i Sverige.


Så jag vill önska att Kindas politiker tar sitt förnuft till fånga. Släpp er prestige nu och tänk igenom detta ett varv till innan det är för sent! Vad hoppas ni uppnå? Har ni verkligen den kompetens som krävs för att totalt köra över expertisen och bedöma att detta blir så mycket bättre? Eller kan det vara så att ni lyssnar på enstaka personer som driver sitt eget missnöje och har ni i så fall funderat över vad dessa personer har för egna syften och agendor?
I egenskap av Itsam-anställd så borde jag egentligen inte bry mig, vi klarar oss lika bra utan Kinda. Men i egenskap av skattebetalare i Kinda kommun så känns det oerhört beklämmande, detta är pengar som kunde göra mycket mer nytta i andra delar av kommunen.
Jag måste erkänna att det finns lägen då jag tycker om att säga "vad var det jag sa". Men gällande den här frågan så kommer det bara att kännas sorgligt.