Drogtesta alla ledamöter i Sveriges riksdag

En viktig del i demokratin är att folket kan lita på sina ledare. Med hjälp av drogtester skulle folk lättare kunna göra det, menar insändarskribenten.

I en tid när vi som land står inför stora utmaningar och behöver tydliga beslut från riksdagen är det dags att de visar att de också vill ha ett drogfritt samhälle, menar insändarskribenten.

I en tid när vi som land står inför stora utmaningar och behöver tydliga beslut från riksdagen är det dags att de visar att de också vill ha ett drogfritt samhälle, menar insändarskribenten.

Foto:

Insändare2024-02-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att riksdagen tar ett kritiskt steg mot ett mer ansvarsfullt och drogfritt parlament. Obligatoriska drogtester bör införas för våra ledamöter i riksdagen. I synnerhet nu när spår av kokain hittats i riksdagspartiers toaletter (Aftonbladet, “Panik på riksdagskansliet efter kokain-avslöjandet”, 2024-01-17). Det är ju faktiskt de som bestämmer och hanterar lagarna och politiken i detta land. Det är för allas bästa om våra politiker kan tänka utan droger. 

Om drogtester skulle införas skulle det visa alla att våra politiker tar ansvar för sina beslut och har folkets bästa i tanke. Folk förväntar sig ju att de som styr landet kan göra det med klart sinne. En viktig del i demokratin är just att folket kan lita på sina ledare. Med hjälp av drogtester skulle folk lättare kunna göra det. 

Det är viktigt att påpeka att flera arbetsplatser har regelbundna drogtester så att alla känner sig trygga och kan göra sitt jobb bra. Eftersom våra ledamöter är viktiga för det här landet, så borde det vara en självklarhet att de också gör drogtester.


Det finns de som inte håller med och anser det som intrång på privatlivet. Men det handlar om att ha höga krav på de som har en sådan stor makt. Kan man verkligen säga att intrång på dessa politikers privatliv skulle vara viktigare än de 10,5 miljoner människor som lever i Sverige? Det finns redan begränsningar för politiker, och drogtestning skulle bara vara ett extra sätt att försäkra folket att politikerna förstår vad de håller på med. 

I en tid när vi som land står inför stora utmaningar och behöver tydliga beslut från riksdagen är det dags att de visar att de också vill ha ett drogfritt samhälle. Politik och droger ska vara separata för att vi ska få en trygg och säker framtid. Så kära politiker, skärp er och visa att ni kan ta ansvar för era beslut.