Drevet kring Jomshof får inte avgöra processen

Vad som är okej eller inte avgörs av rättsapparaten – inte av något drev i media som i slutändan leder till flyttad gräns och ”flyttad” tolerans, menar insändarskribenten.

Är det partisympatisörernas uppträdande som ska avgöra rättsprocessen, frågar sig insändarskribenten.

Är det partisympatisörernas uppträdande som ska avgöra rättsprocessen, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Lars Schröder/TT

Insändare2024-09-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Jomshof kliver åt sidan – misstänkt för brott" (13/9):

Jag läser att justitieutskottets ordförande Jomshof från SD är brottsmisstänkt för hets mot folkgrupp. Genast sluter partisympatisörer upp i media och gör vad Jomshof gjorde. Man kan då fråga sig vad syftet med dessa insatser är. Rimligen bör dessa insatser också leda till misstanke om hets mot folkgrupp. 

Jag kan inte komma ifrån tanken att sympatisörernas avsikt är att på detta sätt förringa Jomshofs misstänkta brott och få rättsvårdande myndigheter att slopa misstanken mot Jomshof och därmed göra Jomshofs förfarande till något som faller under vår tryckfrihetslagstiftning. Är det partisympatisörernas uppträdande som ska avgöra rättsprocessen. 

Vad som är okej eller inte avgörs av rättsapparaten – inte av något drev i media som i slutändan leder till flyttad gräns och ”flyttad” tolerans. 

Alla pratar i dag om tidiga insatser för att på sikt komma tillrätta med kriminalitet och då är det även i detta fall viktigt att stå upp för ett medmänskligt samhälle och inte spä på fördomar och intolerans mot andra kulturer.