DrĂ€gligare tillvaro för vĂ„rden – inget orimligt krav

Att vaccination inte Àr nÄgon garanti mot smitta vet jag. Men friheter och rÀttigheter ska inte fÄ oönskade konsekvenser för vÄra medmÀnniskor, menar insÀndarskribenten.

VÄra medmÀnniskor med vaccinationsmotstÄnd har ocksÄ friheten att stanna hemma tills vi uppnÄtt den eftertraktade flockimmuniteten. SÄ Àr det förmodligen inte, menar insÀndarskribenten.

VÄra medmÀnniskor med vaccinationsmotstÄnd har ocksÄ friheten att stanna hemma tills vi uppnÄtt den eftertraktade flockimmuniteten. SÄ Àr det förmodligen inte, menar insÀndarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

InsÀndare2022-03-18 14:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ ledaren "Vissa kommer inte att ta sprutan – lĂ„t dem vara" (8/2):

Det Ă€r nog fĂ„ mĂ€nniskor som inte tycker att möjligheten att fritt bestĂ€mma över sig sjĂ€lv Ă€r viktig. Visst Ă€r det vĂ€l en sjĂ€lvklarhet att fĂ„ ha, och uttrycka, Ă„sikter utan att sĂ„ra eller förtala, bestĂ€mma över sin egen kropp, tycka om vem man vill, lĂ„ta bli att lĂ€sa tidningar, och böcker – och mycket annat.

Allt detta ska vi vÀrna starkt om. NÀr vi vÀljer aktivt att göra, eller inte göra nÄgot brukar vi, ocksÄ som en sjÀlvklarhet, fundera över om det kan fÄ nÄgra konsekvenser för vÄra medmÀnniskor.

NÀr det gÀller att avstÄ vaccination undantar jag de som av medicinska skÀl mÄste avstÄ, de som pÄ grund av sprÄkliga barriÀrer inte nÄs av erbjudande om att ta sprutor, eller Ànnu vÀrre vilseleds av konspirationsteorier, eller grundlösa rykten. HÀr Àr det medmÀnniskor med alla möjligheter att ta till sig fakta som finns, men ÀndÄ av svÄrbegripliga skÀl aktivt vÀljer att inte vaccineras.

Den 23 februari skrev Corren om det som de flesta redan visste/kunde inse, att merparten av de som vĂ„rdats pĂ„ sjukhus under en period i höstas var ovaccinerade. 

Friheter, och möjligheter Ă€r stora, och viktiga, men nĂ€r konsekvensen av det fria valet blir att platser i vĂ„rden blir ockuperade av medmĂ€nniskor som just utnyttjat sina fri-, och rĂ€ttigheter Ă€r det allvarligt. Att vĂ„rden Ă€r/har varit mycket svĂ„rt belastad Ă€r vĂ€l ingen överraskning. Med den ”vĂ„rdskuld” som byggts upp under pandemin fĂ„r mĂ„nga vĂ€nta pĂ„ vĂ€lbehövliga operationer med mera. Lidande, risk för missar av rĂ€tt Ă„tgĂ€rder i tid Ă€r svĂ„rt att bortse frĂ„n. En nĂ„got drĂ€gligare tillvaro för vĂ„rdpersonalen Ă€r vĂ€l inget orimligt krav. VĂ„rden av ovaccinerade smittade tĂ€r pĂ„ vĂ„r gemensamma ekonomi, det vill sĂ€ga skattemedel. Ska dessa medmĂ€nniskor bekostar sin vĂ„rd sjĂ€lva, kanske att gĂ„ för lĂ„ngt, i vĂ„r fria sjukvĂ„rd ska alla tas om hand. Ett alternativ kan vara friheten att till exempel bekosta en köande medmĂ€nniskas behövliga operation – en god gĂ€rning.

VĂ„ra medmĂ€nniskor med vaccinationsmotstĂ„nd har ocksĂ„ friheten att stanna hemma tills vi uppnĂ„tt den eftertraktade flockimmuniteten. SĂ„ Ă€r det förmodligen inte. Att röra sig fritt, och bidra till smittspridning Ă€r nog ett mer troligt scenario. 

Att vaccination inte Àr nÄgon garanti mot smitta vet jag. Friheter, och rÀttigheter ska inte fÄ oönskade konsekvenser för vÄra medmÀnniskor.

Slutligen ett lĂ„nat dialektalt citat: ”Ha en fĂ„tt dumheta ska en anvĂ€nde na.” Lev vĂ€l!

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om