Dra ner på äggen – för djurens skull

Äggproduktion. Hönorna har i stort fått det bättre, men mer finns att göra, framhåller skribenterna.

Äggproduktion. Hönorna har i stort fått det bättre, men mer finns att göra, framhåller skribenterna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2018-03-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Påskveckan är här, och svenskarna kommer äta ägg som om det inte fanns en morgondag. Över 2 000 ton ägg kommer serveras på påskborden runt om i landet. Ägget har fått ett tydligt kommersiellt uppsving den senaste tiden. Det har sannolikt sin förklaring i att ägg har ett lågt koldioxidutsläpp jämfört med andra animalier samt ett rikt näringsvärde.

Vi i Djurens Rätt kan konstatera att vårt konsekventa upplysningsarbete förbättrat hönornas situation i äggproduktionen de senaste decenniet. För tio år sedan befann sig cirka 40 procent av äggmaskinerna i burar. Nu är siffran nere på cirka 12 procent.

“Äggmaskinerna” kan tyckas vara en nedsättande beskrivning av en kännande individ. Och naturligtvis är det så. Men det är svårt att att påstå att äggindustrin hanterar dessa varelser på annat sätt en inkomstbringande apparater. 12 procent av landets hönor inlåsta i burar kan verka vara en lite siffra i sammanhanget. Men det handlar om 1,5 miljoner individer på gallergolv, inlåsta i ett utrymme lika stort som ett A4-papper. Vi menar att det är en ovärdig hantering av dessa djur och inte acceptabelt.

Vi ser trots allt att andelen Krav-ägg och ekologiska ägg ökar, det räcker med en okulärbesiktning av utbudet i våra mataffärer för att styrka det påståendet. Utan kritisk eftertanke kan dessa produkter betraktas som schyssta, även när det gäller djurens villkor. Men vad dessa kvalititetscertifieringar inte beskriver är en fruktansvärd situation för bland annat tuppkycklingarna. Nu kommer en ny tillspetsad och provokativ beskrivning – men dessa “avfall” i produktionen får den grymmaste hanteringen man kan tänka sig. De gula fjäderbollarna föds i sterila kläckerier. Varenda por i den späda kroppen skriker efter sin mamma. Henne kommer han aldrig att få se. Omedelbart efter tuppkycklingen kläckts dödas han genom gasning, mals levande i en kvarn eller med manuellt slag mot huvudet. Sorgligt nog är samtliga av dessa avlivningsmetoder godkända enligt svensk djurskyddslag.

Vi vill uppmärksamma att vi alla sitter på en konsumentmakt. Att få till lagändringar som förbjuder den här hanteringen syns tyvärr inte i horisonten just nu, men alla har möjlighet till medvetna val varje gång vi strosar i livsmedelsbutiken. Att undvika frukostägget, omeletten eller ägg till bakning för att ersätta med något annat tycker vi är en småsak i jämförelse med det vi utsätter hönan och kycklingar för.

Styrelsen Djurens Rätt Linköping-Kinda-Åtvidaberg

Amanda Larsson

Christer Felix

Fredrik Hasselgren

Lina Johansson