Dömd Putin – viktigt för mänskligheten

Ironiskt om Putin blir den person som avslutar allt vad tsarväldet och Sovjetunionen drömt om …

Insändare2022-03-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vladimir Putin begår ständiga krigsbrott. Han har devalverat och utraderat sina egna mänskliga rättigheter till det yttersta. Hans räddning är EU och demokratier som väljer att hålla sin värdighet och demokratiska principer. Förhandling och dialog – tyvärr i kombination med en osäkerhet att agera för rädsla om hur kriget kommer sprida sig.

Putin skall ställas inför domstol. Det kommer ta tid. Han kommer med all säkerhet gömma sig som en råtta. Efter andra världskriget tog det decennier att lagföra de mördare man spårade upp som gömt sig runt om i världen. 

Krig vinner man med vapen men inte minst genom oberoende media/journalistik. Journalistik gör folk medvetna och dokumenterar det som inte får glömmas. I ett stängt Ryssland ”sympatiserar” 70 procent med Vladimir Putin. Tydlig negativ konsekvens av statens ägande över information.


En dömd Vladimir Putin är en synnerligen liten tröst för dem som förlorat sina barn och anhöriga. Dock ett viktigt ställningstagande för mänskligheten. Detta kan bli en fortsättning till slutet för totalitära stater och ett kommande fritt Ryssland. Det finns en positiv trend med avslutade diktatorer: Saddam Hussein, Muhammad Gaddafi, Slobodan Milosevic, (och snart i samma sällskap) Vladimir Putin.