Diskriminera inte ledarhundsförare

Det är hög tid att näringsidkare säkerställer att ledarhundsförare behandlas med respekt, skriver insändarskribenten.

Ledarhundsförare möts av hinder som begränsar deras möjligheter att delta fullt ut i samhället, skriver insändarskribenten.

Ledarhundsförare möts av hinder som begränsar deras möjligheter att delta fullt ut i samhället, skriver insändarskribenten.

Foto: Kyrre Lien/NTB/TT

Insändare2023-07-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inkludering och jämlikhet är principer som borde omfatta alla medborgare. Men så är inte fallet. Tyvärr möter fortfarande ledarhundsförare alltför ofta diskriminering när de försöker röra sig fritt i samhället. Det är hög tid att denna diskriminering upphör och att vi säkerställer att ledarhundsförare kan njuta av sommaren utan att mötas av begränsningar. 

Ledarhundar är förarens ögon och vägledning. Det är en tjänstehund och ska betraktas som ett hjälpmedel. De ger förutsättningar för en blind person att ta sig runt i samhället, oavsett om det är för att delta på arbetsmarknaden, kunna studera på universitet eller bara njuta av en avkopplande dag på stranden.

Trots detta möts ledarhundsförare fortfarande av hinder som begränsar deras möjligheter att delta fullt ut i samhället. Vissa offentliga platser, såsom restauranger, kaféer och butiker, vägrar att släppa in ledarhundar. Det är oacceptabelt att ledarhundsförare inte ska kunna njuta av en middag på en uteservering eller ta en paus från solen på ett café som alla andra.

Det är hög tid att näringsidkare (restaurangägare, gymkedjor, hotell, med mera) säkerställer att de lever upp till lagens krav så att ledarhundsförare behandlas med den respekt och värdighet de förtjänar.

Diskrimineringen mot ledarhundsförare måste upphöra. Ledarhundsförare ska ha rätt till det offentliga rummet på samma sätt som alla andra medborgare har.