Din jakt på förbrukningstjuvar kan kosta

Vi är många som sedan energikrisens uppkomst har börjat fundera på vår konsumtion, kostnader, avtal och åtgärder.

Insändare2022-08-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett grepp av flera är att försöka få ner den egna konsumtionen och antalet kWh på totalen. En fördel med moderna elmätare, som snart hela Sveriges befolkning kommer att ha, är att de går att komplettera med egen mätutrustning. Sådan utrustning gör det möjligt att i realtid kunna jaga förbrukare och därmed inleda en energijakt i hemmet på riktigt. Detta tycks vara det enklaste sättet att mäta i dagsläget. Det finns fler sätt men vilka vanligen kräver sin elektriker. 

Utifrån ett samhällsperspektiv är det såklart lovvärt och ansvarstagande att både minska sin förbrukning och försöka styra om sin konsumtion till tillfällen med låg belastning. För de med traditionellt förbrukningsmönster, med begränsade möjligheter att styra sin konsumtion över dygnet, vill jag dock skicka med en liten varning. Såvida du inte laddar en elbil i egna villan eller har annan energikrävande utrustning som du kan styra till dygnets billigare timmar med el riskerar du nämligen att förlora på upplägget. Orsaken? Jo, för att kunna använda den egna mätutrustningen behöver aktivering av så kallad HAN-port och timavläsning göras för din elmätare, vilket utförs av nätägaren. I och med sådan aktivering tvingar flertalet elleverantörer sina kunder att gå från rörligt avtal per månad till rörligt per timme. Din jakt på förbrukningstjuvar kan därav kosta, i stället för att spara, dig pengar om du inte samtidigt lyckas sprida din konsumtion gynnsamt. 

Det är i dag ganska lätt och tycks finnas mer stöd att byta till än tillbaka ifrån timmätning. En återgång till månadsmätning ska dock kunna göras via nätägaren och vid problem rekommenderar Energimarknadsinspektionen att man anmäler detta till dem. 

Vi behöver alla hjälpas åt i energikrisen. Varje bidrag är värdefullt. Då inte alla konsumenter har samma möjlighet att styra sin förbrukning nämnvärt under dagens timmar bör de åtminstone tillåtas att mäta och att bidra på det sätt de kan utan att tvingas till ett, för dem, ofördelaktigt avtal. Vid timavläsning är det därför viktigt att fortfarande kunna välja avtal genom elleverantörer. Finns viljan så finns möjligheter – vissa elleverantörer ger frihet att välja avtalsform men fler behöver till. Att summera timförbrukning till månadsförbrukning är faktiskt inte svårt. Låt möjliggöra för fler av oss att påbörja den egna energijakten under goda förutsättningar!

Tillägg:

Det räcker med att aktivera HAN-porten för att inkopplad extrautrustning ska få realtidsdata, detta enligt tillverkaren av de nya mätare vi förses med i Linköping. Jag ber om ursäkt för misstaget i min analys.