Digital teknik måste vara lätt att använda

Nu bjuder Östgötatrafiken in till ”Digital kväll” för att hjälpa resenärer att komma igång med appen och webben.

Appen har fått den centrala rollen.

Appen har fått den centrala rollen.

Foto: Arkiv

Insändare2020-03-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha prövat båda förstår jag att det är nödvändigt. Men så ska det inte behöva vara. När den digitala tekniken intar allt fler viktiga områden i samhället blir också kraven på intuitiv och enkel användning allt högre.

Vid lanseringen av det nya betalsystemet har appen fått den centrala rollen, men för den som inte ”vill eller kan” använda appen finns också ett nytt kort. 

Som aktiv smartphone-användare har jag både laddat hem appen och köpt det nya kortet för att testa hur de står sig jämfört med det befintliga Resekortet med Reskassa. Att förköpa till exempel 20 enkelbiljetter i appen är helt orimligt eftersom varje biljett måste köpas separat – totalt cirka 120 knapptryckningar! 

På webbplatsen går det att förköpa flera enkelbiljetter till kortet, men användardialogen är omständlig och det är lätt att göra fel på vägen. Och köper jag 20 biljetter får jag 20 separata mail med kvitton. Men det ska också sägas; väl ombord på bussen fungerar nya kortet alldeles utmärkt.

Östgötatrafikens nya betalsystem har säkert potential att bli ”enkelt och smart” att använda. Grunden för det är att de som vidareutvecklar och informerar om systemet också själva prövar det och reflekterar över vad det innebär i praktiken. Att kunna resa kollektivt utan kvällskurs borde vara en bra ansats.

Tomas Hedblom