"Detta är inte värdigt vår kommun"

Insändarskribenten håller med tidigare inlägg som kritiserar Linköpings kommuns system för upphandling.

Insändarskribenten håller med tidigare inlägg som kritiserar Linköpings kommuns system för upphandling.

Foto: Daniel Erlandsson

Insändare2019-03-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av Ragnar Furenheds insändare den 190215, med svar från ordförande i omsorgsnämnden Annika Krutzén och replik av Ragnar Furenhed vill jag belysa denna fråga med egen erfarenhet.

Min son bor på ett gruppboende som drevs av kommunen från starten 2010 fram till 2017. Då tog efter en upphandling Attendo över i januari 2017. I november 2015, inför kommunens upphandling av detta gruppboende skrev jag och de övriga gode män och föräldrar som representerar de boende till kommunen med begäran om att upphandlingen skulle avbrytas.

Vi talade även direkt med flera av de politiker som var ansvariga i omsorgsnämnden i kommunen. Vi förutsåg stora problem för verksamheten: Personal skulle sluta, kvalitén skulle påverkas negativt och det skulle skapa oro och psykiskt lidande för de boende. Man lyssnade vänligt på oss, men våra synpunkter ändrade inte på handläggningen.

Nu två år senare finner vi att vi i allt väsentligt hade rätt i vår bedömning.

Mer än hälften av personalen har slutat, och ännu efter två år har man inte bemannat verksamheten fullt ut med ordinarie personal. På grund av de boendes utvecklingsstörningar och neuropsykiatriska handikapp har omställningen varit särskilt påfrestande för dem, och som befarat har verksamhetens kvalitet utöver basal omvårdnad tappat höjd.

Vi påpekade då, och jag vidhåller, att detta strider mot lagen;

Lagen om särskilt stöd, LSS, säger i sin 6:e paragraf att ”Verksamheten enligt denna lag skall vara av god kvalitet och bedrivas i samarbete med andra berörda samhällsorgan och myndigheter. Verksamheten skall vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Den enskilde skall i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges. Kvaliteten i verksamheten skall systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.

För verksamheten enligt denna lag skall det finnas den personal som behövs för att ett gott stöd och en god service och omvårdnad skall kunna ges. Lag (2005:125).”

Här på Correns sidor har man gång på gång kunnat läsa liknande synpunkter angående upphandlingar av vård och omsorg. Hur många gånger måste man på kommunen göra om samma misstag innan man förstår att detta är inte värdigt vår kommun? Jag kan i alla delar skriva under på Ragnar Furenheds synpunkter.

Hugo Stenström