Nu senast föreslog hon "Tillsätt ett kulturråd" (11/5).
Det är ett bra förslag, men jag vill samtidigt informera om att Linköpings kommun faktiskt inrättade något liknande, nämligen ett skönhetsråd genom beslut i kommunfullmäktige i januari 1999 efter en motion från folkpartisterna Karin Lilja och Linnéa Darell.
Skönhetsrådet ”skulle informeras och ges möjlighet att yttra sig i frågor vad gäller planerade projekt som rör planer, byggande, gaturum, parker, offentliga konstverk etc”.
Skönhetsrådet kunde starta sin verksamhet 2001, då kommunfullmäktige i maj valde ledamöter i skönhetsrådet.
Skönhetsrådet tycks dock inte ha mötts med alltför stor entusiasm av de som styrde med stadsbyggnads- och stadsmiljöfrågorna i kommunen. Det lades helt enkelt ner genom beslut i kommunfullmäktige 2011.
Vad föreslog kommunfullmäktige skulle komma istället för skönhetsrådet? Jo, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen gavs i uppdrag att organisera ersättande verksamhet i syfte att stimulera till ökad kvalitet i arkitektur- och stadsmiljöfrågor. Så stod det i kommunfullmäktiges nedläggningsbeslut.
Frågan om vad som verkligen har kommit i skönhetsrådets ställe bör väl besvaras av dem som har ansvar för dessa frågor i politiken.
Jag vill inte nedsätta modet på Eivor Prestby i hennes ambition att få tillstånd ett kulturråd. Men min uppfattning är att de styrande helst vill sköta sådana här frågor själva och inte blanda in kunskap från personer utanför organisationen i alltför stor utsträckning.
Eivor har i en tidigare insändare påpekat behovet av en stadsarkitekt. En tjänst som stadsarkitekt utannonserades i februari 2020. Men har tjänsten blivit tillsatt?
Jag tror i likhet med Eivor Prestby att dessa gestaltningsfrågor är alltför viktiga för att kommunen ska avstå från att ta in kloka synpunkter utanför sin egen organisation.