Mer trafikfarligt att bilda köer i onödan

Det känns helt naturligt att vi grävmaskinsförare ska få använda de allmänna vägarna mellan våra olika arbetsplatser. Det är ju vi som varit med och byggt dem!

Många som kör långsamtgående fordon känner obehag över hur stressade bilförare skapar livsfarliga situationer, påpekar insändarskribenten.

Många som kör långsamtgående fordon känner obehag över hur stressade bilförare skapar livsfarliga situationer, påpekar insändarskribenten.

Foto: Anna Bennich

Insändare2021-06-18 13:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Inte bara A-traktorer är farliga i trafiken" (12/6).

Jag undrar om insändarskribenten Janne har något annat förslag på vilka vägar vi ska använda, då det är svårt att flyga med en grävmaskin och järnvägen går ju inte alltid dit vi ska.

Våra maskiner är dyrbara och därför vill vi på snabbaste sätt förflytta oss mellan våra olika jobb. Skulle vi alltid stanna för att släppa fram övrig trafik, skulle flyttiderna förlängas avsevärt vilket i slutändan drabbar kunderna. Min fråga till Janne och alla andra trafikanter är: Varför kör ni inte om när tillfälle ges?

Allt som oftast kommer en bil i fatt oss och kör upp nära bakom oss, fast det inte finns någon mötande trafik och sikten är fri flera hundra meter. Sedan kommer nästa bil och undrar varför man inte kan köra om och så fortsätter det tills kön är ett faktum.

Efter ett tag har någon i kön tröttnat och bryter sig ut även om sikten är skymd och det kommer mötande trafik. Jag tror att många kollegor som kör långsamtgående fordon känner igen det här beteendet och känner obehag över hur många stressade bilförare skapar livsfarliga situationer.

Som Janne skriver så finns det parkeringsfickor som kan utnyttjas av långsamtgående fordon, vilket också görs. Där skulle också stressade bilförare kunna stanna till en stund och ta sig en funderare på om man missade lektionen på körskolan, där man skulle lärt sig hur en säker omkörning ska gå till. 

Det är betydligt mer trafikfarligt att bilda köer i onödan, än att få ta det lite lugnt någon kilometer bakom en A-traktor eller en grävmaskin på väg till uppdrag.