Det är onödigt krångligt att åka tåg

Flyget har löst detta för många årtionden sedan, skriver insändarskribenten.

 Jag har ju hört från andra att det är krångligt att köpa tågbiljetter överhuvudtaget om man ska åka på sträckor med olika utförare, skriver insändarskribenten.

Jag har ju hört från andra att det är krångligt att köpa tågbiljetter överhuvudtaget om man ska åka på sträckor med olika utförare, skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-07-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hustrun och jag får en ide att, för ovanlighetens skull, göra en utflykt och lämna bilen hemma. Vi tar Krösatåget till Kalmar från Linköping. Jag söker på ”tåg Linköping – Kalmar” och får en länk till Östgötatrafiken. Försöker hitta hur jag köper biljett men blir inte särskilt klok. Hela vägen går tydligen inte. Det står att man bara kan köpa biljett inom Östergötland men vilken typ av biljett ska jag köpa, och var? Om jag sedan ska köpa biljett av Kalmar länstrafik, varifrån ska jag köpa då? Informationen finns kanske men jag hittar den inte.


Ringer då Östgötatrafiken för att få reda på hur. Jo, köp biljett hos Östgötatrafiken till Kisa och sedan ombord på tåget Kisa-Kalmar. Framför då min synpunkt om att det borde vara möjligt att köpa biljett hela vägen på ett ställe när tåget går utan byte hela vägen, men då blir handläggaren irriterad. ”du är ju inte mottaglig för min information så vad har vi mer att diskutera” Jag säger då att det blir nog bilen, vilket han tycker låter som en bra idé. Jag accepterar att så här ser det ut och har sedan letat vidare efter mer information. Måste man ha platsbiljett till exempel – hittar inte info om detta. Jag har ju hört från andra att det är krångligt att köpa tågbiljetter överhuvudtaget om man ska åka på sträckor med olika utförare.


Detta är ju märkligt. Flyget har löst detta för många årtionden sedan. Det är inget problem att på ett och samma ställe beställa och betala en flygbiljett från Linköping till en plats på andra sidan jordklotet med flera olika flygbolag inblandade och med flera byten. Jag kan passera ett otal länder, och både ekvator och datumgräns och dessutom finns det i Linköping incheckade bagaget samtidigt med mig på destinationen. I Sverige kan man inte beställa en tågbiljett som passerar länsgränsen!
Någon som undrar varför man inte åker mera tåg och buss?
En sak som inte har med detta att göra men ändå en reflektion. En pensionärsbiljett, lågtrafik hela Östergötland, 30 dagar kostar 765 kronor hos Östgötatrafiken. Motsvarande biljett i hela Kalmar län kostar 215 kronor.

Sture AxelssonSvar från Östgötatrafiken:
 

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och tack för att ni tänkte resa hållbart på er utflykt! Vi tar till oss dina åsikter och tankar om att det ibland är svårt att hitta den information man söker. Vi jobbar ständigt med att förbättra informationen till våra resenärer men det är en stor utmaning att få det tydligt för alla.  Vårt mål är givetvis att varje resenär ska få en så bra upplevelse som möjligt och känna sig bemötta på ett trevligt och professionellt sätt. 

Det stämmer att det inte går att köpa hela resan hos oss på Östgötatrafiken utan bara resan som är inom länet sedan går det att köpa resten av resan ombord på Krösatågen av kundvärden med kontokort.
Det går även att köpa hela resan från Linköping till Kalmar via Kalmars länstrafik app. Prismässigt blir det ungefär samma summa som att köpa två biljetter. Även via SJ går det att köpa biljett för hela resan.
På Krösatågen är det precis som på Östgötatrafikens tåg, inga bestämda platser utan bara sätta sig på valfri plats.

Vi hoppas att ni får en bättre upplevelse av kollektivtrafiken nästa gång och vill passa på att önska er en fin sommar!

Östgötatrafiken