Det är dags att reflektera över vår köttkonsumtion

Insändare2017-08-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 29 juli var Lisa Ekdahl ”Sommar”-värd i P1. Hon berättade om varför hon är vegetarian: ”Jag växte upp i ett kollektiv där det fanns ett antal får. Jag visste tyvärr alltid vem jag åt, det bar emot att äta upp dem. Det nära förhållandet till det kött jag åt som barn gör att jag inte äter kött idag som vuxen. Jag äter inte kött av känslomässiga skäl.” Jag känner igen mig i detta, och det är svårt för mig att förstå att många fortfarande stoppar i sig kött, en del varje dag.

De flesta lär förtränga vad det är de stoppar i sig. De köper plastförpackade korvar, kotletter, biffar och andra produkter av djur som lidit svårt innan de slaktats. Numera är det väldigt få som kommer i kontakt med individerna vars kroppar de stoppar i sig.

Jag blev själv vegetarian av känslomässiga skäl för drygt 30 år sedan. För mig handlar det om att känna empati och visa respekt för andra varelser. Varför orsaka så enormt mycket lidande genom att föda upp djur och slakta dem när det inte finns någon rimlig anledning till att äta upp dem?