Den som flyttar köper ofta nytt

Att sälja en villa ger visserligen pengar, men man måste bo någonstans också, påpekar Skattebetalarna i ett svar på tidigare insändare.

Att sälja en villa ger visserligen pengar, men man måste bo någonstans också, påpekar Skattebetalarna i ett svar på tidigare insändare.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Insändare2018-10-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Är det verkligen så dyrt att flytta?", 29/10.

Christer Larsson undrar vad en pensionär som bott 30 år i sitt hus, gör en vinst på 3,7 miljoner kronor och därmed efter skatt får 3 miljoner insatt på sitt bankkonto har att klaga på. Så låt oss klargöra några saker som Larsson kanske har missuppfattat.

För det första avser de 3,7 miljonerna inte vinsten utan villans försäljningspris, och det kan såklart även finnas lån kvar på huset.

För det andra så behöver i regel den som flyttar en ny bostad, som också kostar pengar. Ofta ganska mycket pengar. I de flesta av Sveriges kommuner har bostadspriserna ökat med flera hundra procent sedan 1997 och Linköpings bostadsrättspriser har ökat nära fem gånger snabbare än villapriserna. Därtill blir månadskostnaden för exempelvis en mindre bostadsrätt ofta betydligt högre än den kostnad man haft i sin villa.

För det tredje har även inflationen varit hög under perioden, med en prisökning på 93 procent, vilket reavinstbeskattningen inte tar hänsyn till. En stor del av vinsten är alltså inflation.

Vi kan alltså konstatera att det inte är många som säljer sin villa och köper en ny mer tillgänglig bostad som efter flytten har 3 miljoner kvar på banken. Sverige är också ett av två länder som är ensamma i världen om att ha en evig reavinstskatt oavsett hur länge man bott i bostaden. Det är inte rimligt.

Däremot är vi helt eniga med Christer Larsson om att inkomstskatten för fattigpensionärer bör sänkas. Det lovar vi att fortsätta jobba för!

Christian Ekström

vd Skattebetalarna