Den som fått en fristad här borde visa tacksamhet

FN:s och EU:s flyktingkonventioner är inte anpassade till dagens flyktingströmmar och inte landets kravlösa integration heller.

Dags att uppdatera flyktingkonventionerna till dagens verklighet, tycker insändarskribenten.

Dags att uppdatera flyktingkonventionerna till dagens verklighet, tycker insändarskribenten.

Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Insändare2021-09-22 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Syftet med FN:s flyktingkonvention/Genéve konventionen från 1951 var att få gemensamma regler för hur flyktingar efter andra världskriget skulle handläggas. 1967 utökades konventionen till att omfatta alla flyktingar i världen, vilket har fått svåra konsekvenser för generösa värdländer, som till exempel Sverige och Tyskland. 

Dublinkonventionen från 1997 avsåg att reglera vilket land inom EU som var skyldig att behandla en asylansökan, vilket skulle vara det första säkra land som en migrant anlände till. 

Denna konvention har däremot aldrig fungerat, eftersom EU inte haft samma fallenhet för sanktioner för länder som låter migranter passera, jämfört med vicegradsländer som skyddar sina gränser.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) hävdar att nu ska han, dvs vi skattebetalare, bygga bort gängkriminaliteten i Corren (15/9). 

För undertecknad framstår han med sina förslag som värdig representant för den kravlösa vänsterliberala rasismen, där invandrare omyndigförklaras och betraktas som offer. Inte ett enda förslag finns om invandrares skyldigheter. 

Vi har under åratal blivit matade med socio/ekonomiska faktorer, utanförskap och främlingsfientlighet, som BRÅ i sin senaste rapport visade inte stämmer. 

Om du har varit förföljd, fängslad och torterad, då borde tacksamhet visas mot ett värdland som ger dig fristad med skydd, bidrag och tillgång till hela välfärdspaketet från vaggan till graven, vilket borde ha inpräntats i barn/barnbarn i nästa generation.

Jag frågar mig gång på gång, har inte gängen som skjuter, spränger och mördar sina knarkkonkurrenter någon far och mor? 

Eftersom konventioner inte efterlevs, så är det dags att uppdatera dem till dagens verklighet. I de finstilta FN-avtalen står ”En konventionsstat kan säga upp denna konvention genom skriftlig underrättelse till Förenta nationernas generalsekreterare. Uppsägningen träder i kraft ett år efter den dag då underrättelsen mottogs av generalsekreteraren."

Men hur skulle det då gå med regeringens Sverigebild och den internationella karriären?