Den klara majoriteten är en oumbärlig resurs

Dödsskjutningarna är fruktansvärda och de skyldiga måste straffas. Det är nog alla partier överens om.


Många med invandrarbakgrund gör fantastiska arbetsinsatser inom vård och serviceyrken, påpekar insändarskribenten.

Många med invandrarbakgrund gör fantastiska arbetsinsatser inom vård och serviceyrken, påpekar insändarskribenten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2021-09-18 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Ännu en skjutning – nu får det väl ändå vara nog" (13/9).

Processen att öka antalet poliser, anpassa lagstiftningen med mera pågår. Samtidigt säger både internationell erfarenhet och kriminologer att enbart hårdare straff i längden inte minskar våld och kriminalitet.

Den nya BRÅ-rapporten visar framför allt att om man tar bort påverkan av ålder, kön och socio-ekonomiska effekter så är skillnaden mellan personer med och utan invandrarbakgrund små.

Det är viktigt att undersöka mer och få svar på varför skillnaden alls finns och vad man ska göra åt den. Men att ”börja i den änden”, och skylla alla problem på invandringen, har inte stöd i rapporten.

Det finns säkert en överrepresentation av unga män från socialt utsatta områden med trångboddhet, från hem med dålig ekonomi och med invandrarbakgrund i de kriminella gängen, men det finns en hel del helsvenskar också, inte minst i de kriminella MC-gängen. 

Var man själv eller föräldrarna är födda är alltså bara en av många faktorer.

Samtidigt som det finns problem med att en liten minoritet av personer med invandrarbakgrund är något överrepresenterade i brottslighet så utgör den klara majoriteten av dem en oumbärlig resurs som gör fantastiska arbetsinsatser inom vård och serviceyrken. De är nödvändiga i samhället och de tillför mycket positivt på många sätt. 

Så länge det har funnits färdmedel har folk flytt krig, svält och fattigdom eller flyttat på grund av kärlek. På 1800-talet flydde som bekant många svenskar till Amerika. 

Rörligheten och internationaliseringen har ökat och alla som inte blundar måste inse att det inte går, och absolut inte är önskvärt, att kasta ut alla med invandrarbakgrund.

Reglering behövs, men främst måste man förbättra integrationen, minska segregationen, minska de ekonomiska och sociala klyftorna, ge ungdomar möjlighet att tro på framtiden och se någon annan möjlighet än en kriminell karriär och öka förståelsen och samhörigheten mellan olika grupper i samhället.

SD:s politik och spridning av hat och misstro leder naturligtvis till raka motsatsen. De utnyttjar och försöker öka folks rädsla och försöker öka misstron mot samhället. 

Skjutningarna avskyvärda, men Sverige är trots allt fortfarande ett säkert land med låg, och totalt sett sjunkande, kriminalitet. Dödsskjutningar har ökat men risken att bli skjuten om man inte är medlem i ett kriminellt gäng är extremt liten. Och ändå oacceptabel.