Demonstrera mot våldet

Insändare2021-08-06 07:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det dags att göra som de boende i Flemingsberg, där invånarna samlades till en manifestation mot gatuvåldet, sedan två småbarn skottskadats av vådaskott från ett kulregn. Skjutningarna sprider sig även utanför storstadsområdena. Nu senast drabbades ett köpcentrum i Kristianstad av skottsalvor både inne i och utanför köpcentret. 

Sverige ligger i topp vad gäller dödsskjutningar, jämfört med andra europeiska länder. Förra året skedde i genomsnitt en skjutning per dag. Undersökningar visar att en skjutning i ett område följs av flera, ofta på grund av gängkonflikter präglade av hämndbegär. Trots att polisen lyckats få ledande medlemmar i flera kriminella gäng bakom lås och bom, fortsätter skjutningarna som om insatserna varit näst intill verkningslösa. 

För att få stopp på skjutandet måste vapnen beslagtas. I de av skjutningar drabbade bostadsområdena är det hög tid att polis och andra myndigheter träffar de boende och gemensamt arbetar mot våldet. Varenda kommun i Sverige borde demonstrera mot det utbredda skjutandet mitt bland civilbefolkningen. Dags för föreningar, organisationer, samfund, kyrkor, moskéer och privatpersoner att gå samman och protestera mot gatuvåldet. Vi har alla ansvar för att skapa ett tryggare samhälle.