Dela på ansvaret för regeringen

En regering över blockgränserna vore att föredra, tycker skribenten.

En regering över blockgränserna vore att föredra, tycker skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2018-09-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu gäller det att försvara vår svenska kultur där enligt mitt sätt att se, respekt, tolerans, öppenhet och medmänsklighet hör till ledorden.

Om vi ser tillbaka i historien hittar vi en religion med rötter i Mellanöstern, i samma område som judendom och islam föddes. Många av våra seder och bruk, sagor och sägner, maträtter med mera har influenser från områden långt utanför Sveriges gränser, men precis som andra kulturer har vi format om dem till våra egna, och kommer att fortsätta så. En kultur som stagnerar falnar och dör.

När det gäller den politiska kulturen hoppas jag att de ledord jag nämnde inledningsvis ska få bli ledstjärnor. Det föreslås från många håll att en regering ska bildas över blockgränserna. Nog så klokt tycker även jag. Statsministerposten tycks vara en stor stötesten. Mitt förslag är att gå ett steg vidare och inspireras av Miljöpartiets två språkrör. Sveriges konstitution tillåter kanske inte två statsministrar men väl en ordinarie och en vice som nu men med klart definierade ansvarsområden och tätt förtroendefullt samarbete och en från vardera blocket.

Wera Olander