De tre ministrarnas debattartikel andas hopp

Tre ministrar, som representerar både S och MP i regeringsställning, oroar sig i en debattartikel för den ökande skuldsättningen.

Genom hyrläkarsystemet dräneras sjukvården på stora belopp av skattepengar, skriver insändarskribenten.

Genom hyrläkarsystemet dräneras sjukvården på stora belopp av skattepengar, skriver insändarskribenten.

Foto: Mostphotos

Insändare2021-04-15 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ang "Vi känner stark oro för ökande skuldsättning" (29/3).

De beskriver hur i huvudsak ungdomar skuldsätter sig genom frestelser att köpa på kredit. Möbler, renovera lägenheten, ny bil, resor och eller vad man önskar sig. 

Det är väldigt lätt att köpa i dag. För många är det inga problem att betala men allt fler verkar få problem att betala tillbaka. Man lockas via frestande erbjudanden att enkelt handla på kredit. 

När man sedan sitter i klistret erbjuder riskkapitalister sms-lån utan kreditprövning till hutlösa räntor, vilket kan sluta i livslånga ekonomiska katastrofer. Inkassobolagens fordringar uppgår till närmare 80 miljarder enligt samma artikel.

Hoppas detta är en signal att politikerna tar tag i och driver frågor där den giriga minoriteten av riskkapitalister inte kan hålla sig till schysta villkor.

Vi har en lagstiftning med begrepp som ”ocker” och ”monopol”.

Sms-lånen ligger väl i ockerhäraden och när det gäller monopol så hävdar jag att hyrläkarsystemet är monopol. 

Man köper och säljer alla tillgängliga legitimerade läkares tjänster utan konkurrens och säljer dem vidare utan någon form av förädling. En situation där en enskild aktör eller grupp kontrollerar hela eller nästan hela marknaden, vilket är monopol enligt nationalekonomin.

Men en betald jurist med uppgift att försvara hyrläkarsystemet kan säkert finna motargument men inte mot den moraliskt tveksamma hållningen för dessa riskkapitalister. De är i minoritet och förstör riskkapitalisternas anseende. 

Schysta kapitalister ägnar sig väl inte åt sådan verksamhet? Där de i kraft av sitt kapital (de som har mera pengar än de behöver men ändå måste förvalta pengarna så att de ger bra avkastning på detta sätt) kan locka till snabba lån utan kreditprövning men med ockerräntor? 

Genom hyrläkarsystemet dräneras sjukvården på stora belopp av skattepengar (enligt en artikel i Läkartidningen i mars 2018 var uppgick kostnaden till 3 697 580 000 kr). Siffror mörkas, är svåra att hitta. Även regionerna verkar skämmas för att visa upp sina svårigheter att tackla problemet. Djupt orättvisa löner inom sjukvården skapar också problem på många sjukhus och vårdcentraler.

Hoppas nu politikerna börjar agera. De tre ministrarnas debattartikel andas hopp.