De skulle till samma adress – fick åka i olika bussar

Här pratar de om miljön, att man ska försöka samåka, men detta gäller tydligen inte Östgötatrafiken, menar insändarskribenten.

Vad kostar det att åka till Väderstad med två olika bussar när båda skulle åka till samma plats? Är det galna Sverige vi bor i, menar insändarskribenten.

Vad kostar det att åka till Väderstad med två olika bussar när båda skulle åka till samma plats? Är det galna Sverige vi bor i, menar insändarskribenten.

Foto: Karolina Wiborn/Östgötatrafiken

Insändare2023-09-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skulle vilja veta vad som har hänt med Östgötatrafiken? 

Jag har en väninna i Mjölby och hon har i sin tur en väninna i Mantorp. Båda kvinnorna är handikappade och tar sig fram med rullstol och rollator. Kvinnorna hade planerat en resa till Väderstad konditori bland annat. De tänkte: "Det här blir kul, vi åker i samma buss. Först hämtar bussen upp min vän i Mantorp och på vägen hämtar chauffören upp mig i Mjölby". 

Men så enkelt var det inte. 

"Din väninna får ta en buss till Väderstad och du en annan", fick de till svar av Östgötatrafiken. 

Min väninna blev ledsen. "Vi skulle ju till samma ställe och ville prata lite på vägen", tyckte hon! 

Men se, det gick inte.

Här pratar de om miljön både i radio och tv, att man ska försöka samåka, men detta gäller tydligen inte Östgötatrafiken?

Vad kostar det att åka till Väderstad med två olika bussar när båda skulle åka till samma plats? Är det galna Sverige vi bor i?

Yngve Karlsson, Skänninge

Svar från Östgötatrafiken:

Tack för din insändare. 

Östgötatrafiken har i uppdrag att planera kollektivtrafiken i länet så resurseffektivt som möjligt. Vi utför dagligen över 5 000 resor inom färdtjänst och sjukresor. Till vår hjälp har vi bokningssystem som hela tiden optimerar och samplanerar bokningarna utifrån var våra kunder finns, när de önskar resa och vart samt var våra fordon i drift befinner sig. 

Det står högst upp på vår agenda att planera och utföra resor med hänsyn till miljö, samhälle och ekonomi och alla fordon drivs därför fossilfritt. 

Tyvärr är det svårt att även ta hänsyn till vem som vill samåka med vem, då det är många delar som ska koordineras och regelverk som vi måste följa. 

Jag hoppas verkligen att ni ändå fick en trevlig och trygg resa till Väderstad.

Johan Åkerlind, chef beställningscentralen, Östgötatrafiken