Prioritera växtbaserad skolmat

Växtbaserad mat bör införas som standard på skolmenyn, skriver insändarskribenten.
Växtbaserad mat bör införas som standard på skolmenyn, skriver insändarskribenten.

Det är hög tid att omvärdera maten som serveras i Östergötlands skolor, skriver insändarskribenten.

Insändare 28 juni 2023 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen har de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) kommit, vilka förespråkar en huvudsakligen växtbaserad kost. Det är därför hög tid att omvärdera maten som serveras i skolorna i Östergötland. Genom att införa växtbaserad mat som standard på skolmenyn redan till höstterminen kan skolorna förbättra elevernas hälsa och göra en betydande insats för att minska vår negativa påverkan på miljön.

Tyvärr uttryckte landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en debattartikel i Aftonbladet en oroande inställning genom att säga nej till vissa delar av NNR 2023 för att istället prioritera svensk animalieproduktion. Regeringen sviker kommande generationer genom att välja köttnationalism framför vetenskapen och det breda allmänintresset.

Djuruppfödning och köttproduktion är starkt kopplat till utsläpp av växthusgaser, skogsskövling och förlust av biologisk mångfald och det finns tydliga vetenskapliga bevis som visar att en kost baserad på växter kan vara hälsosam och näringsrik. Genom att erbjuda eleverna en varierad meny med frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter som huvudingredienser kan vi främja deras fysiska och mentala hälsa. En växtbaserad kost har visat sig minska risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt typ 2-diabetes.

Skolorna bör lyssna på NNR 2023 och bortse från regeringens fokus på kött. Genom att reducera mängden animaliska produkter i matsalarna kan skolorna slå ett kraftfullt slag för miljön och samtidigt sända en stark signal om att man tar elevernas framtid och hälsa på yttersta allvar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa