Dålig idé att avreglera Systembolaget

Det är naivt att tro att de stora livsmedelskedjorna ska kunna hålla samma sortiment, skriver insändarskribenten.

Risken är att mindre orter kommer att tappa möjligheten att inhandla alkoholhaltiga drycker med samma sortiment som Systembolaget tillhandahåller, skriver insändarskribenten.

Risken är att mindre orter kommer att tappa möjligheten att inhandla alkoholhaltiga drycker med samma sortiment som Systembolaget tillhandahåller, skriver insändarskribenten.

Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

Insändare2023-07-19 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler och fler ivrar för att avreglera Systembolaget för att släppa fritt för andra aktörer.
Den fria marknaden kommer aldrig, jag säger aldrig, kunna hålla det jättebreda sortiment som Systembolaget har idag och med den välutbildade hjälpsamma personal de har.
Det är naivt att tro att de stora livsmedelskedjorna ska kunna hålla samma sortiment eller att en lokal vinhandlare har ett brett sortiment. Ofta relaterar man till när man varit på utlandsresa hur smidigt det varit att handla i en lokal livsmedelsbutik. Men tänk efter hur stort var urvalet där?

Risken är att mindre orter kommer att tappa möjligheten att inhandla alkoholhaltiga drycker med samma sortiment som Systembolaget tillhandahåller. Många vinimportörer lever idag gott på att kunna sälja sina viner genom Systembolaget. De omsätter totalt flera miljarder i Sverige. Den distributionskedja som Systembolaget har till sina butiker kan de knappast själva tillgodose.
Min uppfattning är att det är ivrare för fria marknadskrafter som ofta går i spetsen för att lägga ned Systembolaget. Vi har i olika sammanhang sett hur misslyckat det blivit med fria aktörer i olika samhällsnyttiga branscher. Vi skall också i sammanhanget komma ihåg att "marknaden" tar inget socialt ansvar om de inte tjänar pengar på detta.

Tänk efter före!