Mjölk har dock inte den viktiga roll som många anser, och det finns många problem med att servera mjölk till skolmaten. Därför borde kostnadsfri mjölk i skolmatsaler avskaffas.
I slutet av 1800-talet, då gratis skollunch började införas på många skolor i Sverige, bestod ofta denna av en portion gröt och ett glas mjölk. Mjölken var då viktig, då många barn var fattiga och hade svårt att få i sig viktiga proteiner och mineraler. Idag är dock skollunchen betydligt mer varierad, och det är få barn som lider av kalciumbrist. Argumentet att mjölk är viktigt för att få i sig näringsämnen är alltså utdaterat.
Mjölk är även, i vissa avseenden, väldigt onyttigt. 100 gram mjölk (3 procent) innehåller cirka 60 kcal. Motsvarande mängd Coca-Cola innehåller 44 kcal. Att dricka två glas Coca-Cola till lunchen varje dag är något som de flesta skulle avråda. Barn och unga uppmuntras dock att dricka så mycket mjölk som möjligt, samtidigt som var fjärde svenskt barn lider av övervikt eller fetma.
Det finns dock vissa som starkt förespråkar mjölk i skolmatsalen. Ett av de vanligaste argumenten är att vi måste ha mjölkbönderna i åtanke. Är det verkligen skolornas jobb att se till att mjölkbönder går runt?
Mjölk är dyrt, och pengarna som skolorna spenderar på mjölk skulle kunna gå till att förbättra den allmänna matkvaliteten, som många elever klagar på. Ett annat argument är att mjölk är gott. Bara för att något är gott betyder inte att skolan ska tillhandahålla det. Om elever vill dricka mjölk kan de gärna ta med egen mjölk till skolmatsalen, precis som de elever som gärna dricker läsk eller energidryck.
Sammanfattningsvis är alltså idén om mjölk som nödvändig inte längre aktuell. Att skolan ska tillhandahålla mjölk så att vissa elever varje dag kan dricka uppemot en liter i skolmatsalen, mestadels för att det är gratis och gott, är inte försvarbart.
Märta Nyström