Dags att politikerna tar sitt ansvar

Rysslands anfallskrig mot Ukraina och Sveriges försämrade försvarsmakt är en stor anledning till att vi inte känner oss trygga i vårt land. Förvisso så har vi efter mycket om och men blivit antagna som medlem i Nato.

Här fodras samspel mellan partierna där de pratar samma språk, menar insändarskribenterna.

Här fodras samspel mellan partierna där de pratar samma språk, menar insändarskribenterna.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2024-05-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots detta så har inte vårt land ett starkt och tryggt försvar, framför allt inte vad det gäller flygförsvar. Här måste landet skärpa upp den flotta av Jas-plan som finns, det vill säga att vi behöver plan, fler flygflottiljer som täcker upp landsgränsen. Då framför allt den norra och den i öster.

Samtidigt som vi måste stärka vårt försvar så aviserar Saab att man behöver fler beställningar från statens sida då det gäller Jas. Man säger att det måste ske senast 2027 för att Saab ska kunna fortsätta att bygga plan i vårt land och framförallt i Linköping. Med den beställning man har i dagsläget sträcker sig produktionen till 2030. Sedan så är det slut.

I ett sådant läge så kommer vi att bli tvingade att importera stridsflyg från andra länder och detta till ett betydligt högre pris än vad vi har i dag.

Jas är en kraftfull, smidig och förhållandevis billig investering för Sverige. Planet är smidigt, kostar inte mycket i driftskostnader och infrastrukturmässigt så är planet en fördel då det går att landa och lyfta från vårt större vägnät.

Nu är det dags att våra politiker tar sitt ansvar, både kommun, riksdag samt regering. Vi har inte råd att vänta på långdragna politiska förhandlingar där partierna sätter sina egna ibland oförståndiga krav i hopp om att vinna politiska poäng. Här fodras samspel mellan partierna där de pratar samma språk.

Det är bråttom nu, vi kan inte vänta, det visar om inget annat det val Ryssland genomförde där man låter en maktgalning styra landet.