Dags att ge droger ett stenhårt nej

Missbrukarna är inte längre en undangömd minoritet, menar insändarskribenten.

Missbrukarna är inte längre en undangömd minoritet, menar insändarskribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/SCANPIX

Insändare2023-10-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att skippa de kryptiska omskrivningarna och slå näven i bordet. Våldet, skjutningarna och bombningarna som härjar i vårt samhälle har en och samma källa – droger. Ingen, jag upprepar, ingen samhällsklass kan distansera sig från detta ansvar.

Droger fungerar som motorolja för de gäng som skapar kaos på våra gator. De drabbar inte enbart ett specifikt område eller en viss samhällsgrupp. Nej, drogernas smutsiga fingrar sträcker sig överallt. De kryper in i varje skrymsle och vrå av vårt samhälle och förgiftar oss alla på sitt eget sätt.

Missbrukarna är inte längre en undangömd minoritet. De finns överallt: i alla samhällsklasser, i alla åldrar. Bland dem finns konstnärer, familjefäder, företagare, studenter, kändisar, advokater och banktjänstemän. Droger och missbruk har ingen respekt för titlar eller status. De respekterar bara sitt eget beroendes krav.

Det finns krafter som kämpar för att dölja det dolda missbruket bland de välanpassade narkomanerna. Men vi tänker inte längre vara tysta samtyckesgivare. Vi måste även ställa oss frågan varför narkotikaanvändningen har exploderat. Är det så att människor från alla samhällsklasser och generationer inte längre orkar med verkligheten och i stället flyr från den?

Det är hög tid att skaka om vårt samhälle och ge både gängvåld och droger ett stenhårt nej. Det spelar ingen roll om det sker i glammiga kvarter eller på skräckfyllda gator. Vår framtid hänger på vårt beslut att agera. Det är dags att visa att vi har vad som krävs.