Cyklisterna styrs ut framför bussarna på Majgatan

Cykelvägen på Majgatan är snart färdig. Tyvärr blir det ett stort misslyckande – cyklisterna styrs ut i vägbanan mitt framför mötande buss.

Cykelvägen på Majgatan är ett misslyckande, menar insändarskribenten.

Cykelvägen på Majgatan är ett misslyckande, menar insändarskribenten.

Foto: Åke Karlsson/arkiv

Insändare2021-11-25 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kedja är inte starkare än sin svagaste länk, och här saknas den sista länken.

Ett stort ansvar måste läggas på den person som startade bygget utan att ha alla markägares tillstånd, speciellt förvaltare av Vallaskogens naturreservat. Jag kan förstå att ingrepp i naturreservatet inte ska ske lättvindigt, men kanske det kan finnas någon kompensation?

Exempelvis finns en asfalterad gammal stig 50 meter innanför det aktuella stället – om denna asfalt tas bort och marken återställs där samtidigt som cykelbanan får sin sista finputs skulle naturreservatet vinna i yta och funktion.

En annan möjlighet för att utveckla naturreservatet kan vara en bytesaffär som inkluderar salamanderdammarna på andra sidan, mot Vallastaden. Det finns en hel del gamla militära installationer som också inte hör hemma i naturreservatet – passa på att förhandla nu!

En helt annan lösning vore att köpa en liten bit av parkeringsytan på tomten i hörnet Majgatan/Vallavägen. Där finns inga ”naturhinder”.

Grace Hopper, legendarisk datapionjär, hedersdoktor vid LiU, lär ha sagt:

”Det är lättare att få förlåtelse än tillstånd”.