Covid-pass är inte realistiskt utifrån lagstiftningen

Grundlagsskyddet mot påtvingade kroppsliga ingrepp innebär att statliga, regionala och kommunala arbetsgivare, inte kan kräva att arbetstagare ska vaccinera sig, menar insändarskribenten.

Insändare2021-10-21 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Inför covidpass inom äldreomsorgen” (16/10):

Skribenten föreslår att kommunen ska införa ett covidpass inom äldreomsorgen. Det är ett lovvärt initiativ, men inte realistiskt utifrån rådande lagstiftning. 

Man kan tycka vad man vill om arbetstagare som inte är vaccinerade, men kommunen som arbetsgivare behöver ta hänsyn till svensk lag. I Sverige finns ett grundlagsskydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Med kroppsligt ingrepp avses, utöver våld, även bland annat läkarundersökningar, vaccinering och blodprovstagning. Offentligt anställda omfattas av skyddet gentemot det allmänna både i egenskap av medborgare men också som anställda av en offentlig arbetsgivare. Ett ingrepp är påtvingat om det genomförs efter hot om sanktion eller andra former av påtryckningar. 

Grundlagsskyddet mot påtvingade kroppsliga ingrepp innebär att statliga, regionala och kommunala arbetsgivare (inklusive kommunalförbund och majoritetsägda kommunala bolag) inte kan kräva att arbetstagare ska vaccinera sig. Det kräver att ett undantag från grundlagsskyddet meddelats via lag. Någon sådan lagstiftning finns inte. Däremot kan arbetsgivaren under vissa förutsättningar behöva göra förändringar i vissa verksamheter för att förhindra smittspridning. I Linköpings kommun görs dessa anpassningar i verksamheterna, men för att dessa ska kunna genomföras behövs det att arbetstagaren självmant kliver fram. Att föra register över de anställda utifrån vaccination finns det i dagsläget inget juridiskt stöd för. I kommunen kan vi göra mycket, men vi kan inte stifta parallella lagar.

I Linköpings kommun har vi som arbetsgivare gjort olika insatser för att öka vaccinationstäckningen på arbetsplatserna. Till exempel genom att informera om och uppmuntra att så många som möjligt vaccinerar sig. Vi erbjuder också all personal möjlighet att vaccinera sig på arbetstid med bibehållen lön. Utöver vaccination hindrar man smittan genom bra hygienrutiner och skyddsutrustning, ungefär som i pandemins tidiga skede.