Linköpings kommun stoppar årets enda professionella kulturbesök i Ekängen. Det handlar om Cirkus Rhodin, en av Sveriges fyra turnerande cirkusar med tält.
De övriga är Brazil Jack, Cirkus Olympia och Circus I Love You. Cirkus Rhodin är i särklass minst och turnerar i mindre tätorter. På de flesta platser är de årets enda professionella kulturbesök.
Cirkusen drivs av ett svenskt familjeägt aktiebolag registrerat för F-skatt, moms och som arbetsgivare. De uppbär inga bidrag och finansieras helt och hållet med biljettintäkter. Under pandemin tvingades de ligga stilla under två säsonger. Kulturrådet fick en chock när de ansökte om krisstöd. Svenska cirkusar visade sig ha en ordning på redovisning och turnéplaner som är ovanligt inom kulturen. Cirkusarna fick stöd och överlevde.
Men att driva kultur i företagsform kostar pengar. En liten cirkus har små marginaler och kan inte betala särskilt mycket för platser. För en plats i Ekängen kräver Linköpings kommun 6 000 kronor för en föreställning och då får cirkusen även klippa gräset innan de kan sätta upp tältet. 6 000 kronor för en ovårdad gräsplätt granne med en återvinningsstation är inte rimligt.
Jag har kontaktat kultur- och fritidsnämndens ordförande som hänvisar till fullmäktigebeslut. Taxan för platser för konserter och annan utomhuskultur är 6 000 kronor i hela kommunen. Punkt.
Det går inte att jämföra cirkus med musik. Musiken delfinansieras ofta med offentliga bidrag, sponsorer, gratis arbetskraft (volontärer) och alkoholförsäljning.
För att hantera en markhyra på 6 000 kronor måste Cirkus Rhodin höja biljettpriset. Det leder till färre åskådare eftersom cirkus i Sverige, som enda land i världen, anses vara barnkultur. Kommunerna erbjuder inom detta område gratisalternativ som gör åskådarna mycket priskänsliga.
För Cirkus Rhodin är det inget problem. Allt fler kommuner uppskattar cirkusbesök så mycket att de slopat avgiften. De slipper betala för kultur som medborgarna uppskattar. Närmaste cirkusvänliga kommun är Norrköping.
Janne Näsström, ordförande Cirkusakademien
Svar från Linköpings kommun:
Vi i Linköpings kommun ser stort värde i att professionell kultur, som cirkus, når även våra mindre orter. Cirkus Rhodin och liknande aktörer bidrar med uppskattade upplevelser för barn och familjer.
Samtidigt tar kommunen ut en avgift som vi anser är skälig och likvärdig med många andra kommuner. Den är beslutad av kommunfullmäktige och gäller för allmän plats i hela Linköpings kommun.
Vi förstår att taxan kan vara en utmaning för mindre kulturaktörer och tar med oss synpunkterna för fortsatt dialog om hur vi bäst kan främja kultur i hela kommunen.
Maria Modig, avdelningschef kultur, Linköpings kommun