Chaufför körde infektionskänslig patient utan munskydd

Frågan om munskydd är för många oviktig; för andra kan det däremot handla om liv eller död, menar insändarskribenten.

Varför inför inte Östgötatrafiken munskydd vid transport av sårbara patienter, frågar sig insändarskribenten.

Varför inför inte Östgötatrafiken munskydd vid transport av sårbara patienter, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2022-02-01 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Dags att uppmana till munskydd lokalt" (24/1):

Tack till ledarskribent Margareta Barabash som lyfte den livsviktiga frågan om munskydd under pandemin. Äntligen någon som synar den kollektiva svenska förnekelsen och vågar berätta att kejsaren är naken! 

Det oförklarliga svenska motståndet mot munskydd tycks vila på en närmast ideologisk grund. ”Munskydd tillhör inte vår kultur”, som socialminister Lena Hallengren sammanfattade det hela. Trist bara att covid-19-viruset har brustit i kulturell förståelse och inte haft vett att anpassa sig efter svenska spelregler! I våra nordiska grannländer tycks kulturen inte ha hindrat en allmän och utbredd användning av munskydd. Där har det regelmässigt använts i alla sammanhang där människor möts. Ingen tycks ha skadats nämnvärt! Utan att spekulera i orsakssamband kan nämnas att de svenska dödstalen är flerfaldigt högre än de som Danmark, Finland, Island och Norge uppvisar tillsammans. 

Frågan om munskydd är för många oviktig; för andra kan det däremot handla om liv eller död. Jag vet själv hur slumpmässigt smittskyddet är för de mest sårbara. Det brister i konsekvenstänkande från ansvariga! Som anhörig går jag med en ständig klump i halsen: kommer min familjemedlem att hanteras av personer utan munskydd? Min familjemedlem är så infektionskänslig att hen alltid måste åka ensam i färdtjänst. Nyligen blev hen inlagd på sjukhus och vårdades isolerad under flera veckor. Vården var utmärkt, men tyvärr inte sjukresan hem. Chauffören dök upp helt utan munskydd – mitt under värsta pandemi med dygnsrekord i antal smittade! Hur tänker man? När är munskydd befogat om inte på sjukhus i kontakt med en kroniskt sjuk och infektionskänslig patient? Det är oerhört vårdslöst. Min familjemedlem kände oro, men orkade inget säga. 

Handsprit räcker inte! I Sverige har nyttan av munskydd förtigits från Folkhälsomyndigheten; periodvis har motståndet antagit nästan religiösa proportioner. Är det någon som blir förvånad om evidens då inte tillmäts något värde? För evidens finns det gott om. Både WHO, ECDC, CDC och Svenska Vetenskapsakademin förespråkar munskydd. En mängd forskningsstudier visar att munskydd – i synnerhet tätare andningsskydd – bidrar till minskad smittspridning och räddar liv!

Varför inför inte Östgötatrafiken munskydd vid transport av sårbara patienter? Vad har regionen att säga? Förmodligen något diffust om ”valfrihet”, vilket ju de sjuka saknar! Resultatet: jag tvingas nu ta ledigt från mitt jobb inom vården (!) för att fortsättningsvis själv köra min familjemedlem till sjukbesök.