Byt plats på gångbanan och cykelbanan vid Rydskogen

Om någon bara tar ett steg ut från skogen och de täta buskagen kan denne lätt blir påkörd av någon framrusande cyklis, skriver insändarskribenten.

Om någon bara tar ett steg ut från skogen och de täta buskagen kan denne lätt blir påkörd av någon framrusande cyklis, skriver insändarskribenten.

Foto: Insändarskribenten

Insändare2023-08-02 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Linköping precis i kanten av Rydskogen, i höjd med Rydsvägen 2-30, går en cykelbana. Mellan cykelbanan och bilarnas körbana går en gångbana.

Om någon bara tar ett steg ut från skogen och de täta buskagen kan denne lätt blir påkörd av någon framrusande cyklist.

För det första tycker jag att en cykelbana aldrig ska anläggas kant i kant med tät växtlighet där personer, kanske ett barn med eller utan vuxen i sällskap eller en hundägare med hund, plötsligt kan dyka upp. För det andra bör en gångbana som regel inte anläggas mellan en bilväg och en cykelbana.

Då detta var relativt nymålat ringde jag till Linköping kommun. Den tjänsteman jag talade med började tala om framtida parkeringsplatser, så jag fann vidare samtal meningslöst.

I vinter kommer det att bli ännu mer problematiskt. Vissa kommer att gå och cykla som de tycker verkar tryggt och logiskt, medan andra kommer att gå efter den målade markering de kommer ihåg.

Kan kommunen tänka sig att, innan det händer en olycka, fräsa bort den nuvarande målning och byta plats för gångbanan och cykelbanan?