Byt jobb och ta del av ditt marknadsvärde

Det negativa sambandet mellan antal anställningsår och löneutveckling är välkänt, men förtjänar att påminnas om just nu, menar insändarskribenten.

Din arbetsgivare är inte din vän. Liksom du vid företagskris kan bli uppsagd behöver du löpande värdera och hantera din egen ekonomiska situation, menar insändarskribenten.

Din arbetsgivare är inte din vän. Liksom du vid företagskris kan bli uppsagd behöver du löpande värdera och hantera din egen ekonomiska situation, menar insändarskribenten.

Foto: Tim Aro/TT

Insändare2024-01-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår köpkraft har urholkats, ekonomiska marginaler minskat och besparingar har tagit stryk under tiden som inflationen har varit hög. Experter tipsar om hur vi kan minska våra utgifter, men få nämner möjligheten att se över intäkter för en förbättrad privatekonomi.

Arbetsgivare kan skilja i grundsyn på lön efter profession, men efter många år hos en och samma har arbetstagaren ofta blivit lönehyvlad på. Det negativa sambandet mellan antal anställningsår och löneutveckling är välkänt men förtjänar att påminnas om just nu.

I de flesta fall krävs byte av jobb för att dra full nytta av ökningen i det egna marknadsvärdet. Detta är en insats som faktiskt också kan bidra till en bättre spridning av kompetens och egen personlig utveckling samtidigt som samhället blir mer resurseffektivt. Ju högre bildning och längre tid från senaste byte, desto mer lönsamt blir det vanligtvis att byta jobb.

Lönespiraler? Enskilda individers förhandling och löneutfall på marknadsmässig grund ger inte lönespiraler. Om du har blivit hyvlad på under många år och nu får din marknadsvärdering är det snarare att se som att du drar in en mångårsrabatt.

Företagets framtid? Din arbetsgivare är inte din vän. Liksom du vid företagskris kan bli uppsagd behöver du löpande värdera och hantera din egen ekonomiska situation. Om du vill jobba kvar, men inte har råd längre eller vill ge dig själv en “rabatt” kan du alltid erbjuda din arbetsgivare att du stannar kvar, exempelvis mot erbjuden lön från en annan arbetsgivare.

Anställningstrygghet? Som arbetstagare utan kollektivavtal är du inte lika trygg som förr. Sedan den nya LAS-lagen började tillämpas den första oktober 2022 kan tre personer alltid undantas från turordningsreglerna. Ett motiv till införandet var just att öka företagens flexibilitet vid arbetsbrist och ekonomiska svårigheter. Din upplevelse av trygghet i dag kan därför vara falsk.

Det är inte alltid besparingar är lösningen i en ekonomisk kris. Välj att se och ta ställning till samtliga av dina alternativ. Utöver byte av jobb kan även en ökning av antalet arbetstimmar eller extraknäck vara möjliga intäktsmöjligheter.

Alla branscher går inte dåligt. Vissa arbetsgivare och hela sektorer skiljer sig ibland avsevärt i uppfattning om marknadsmässiga löner. För mig såväl som för flera av mina ex-kollegor har nya jobb den senaste tiden gjort stor skillnad i lönekuvertet. Inflationen har nu gjort tilltaget än mer ekonomiskt gynnsamt. Sedan är dina livsval alltid dina egna att ta och bära. God intäktsjakt!