Byråkratisk trångsynthet i årets kyrkoval

I Åkerbo församling i Linköpings stift har det obegripliga inträffat och många med mig undrar hur man resonerar inom stiftet som är handläggare för valproceduren.

Från stiftet har det sagts att man ville visa oss hjälpsamhet men var detta ett sätt, de vill säga att utesluta oss, så undrar jag verkligen vad man menar med hjälpsamhet, ifrågasätter insändarskribenten.

Från stiftet har det sagts att man ville visa oss hjälpsamhet men var detta ett sätt, de vill säga att utesluta oss, så undrar jag verkligen vad man menar med hjälpsamhet, ifrågasätter insändarskribenten.

Foto: TT

Insändare2021-10-21 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi inom Borgerligt Alternativ (BA) har som vid tidigare kyrkoval anmält vårt deltagande i Åkerbo församling till stiftet. Av, som jag (BA) tycker, några märkliga bestämmelser och byråkratisk trångsynthet beslöt stiftet att utesluta oss (BA) från årets kyrkoval!

Vi, det vill säga Borgerligt Alternativ (BA) anses ha begått ett antal fel som direkt diskvalificerar oss. Vi har så som ett exempel fått veta att vår anmälan underkändes på grund av att vi gjorde vår anmälan via inskickat brev och inte digitalt!

Från stiftet har det sagts att man ville visa oss hjälpsamhet men var detta ett sätt, de vill säga att utesluta oss, så undrar jag verkligen vad man menar med hjälpsamhet? Vad spelar det för roll om en anmälan kommer in per post eller digitalt? En sådan formalitet kan väl inte vara skäl för att utesluta oss? Får det gå till så här i Svenska kyrkan, det vill säga vår folkkyrka på ledningsnivå? Jag är helt frågande inför handläggningen av detta och jag frågar än en gång:

Vad är viktigast – att ta hand om, lyssna till och vårda våra medlemmar i kyrkan eller att hålla byråkratins fana högt, in absurdum?

Jag har försökt med alla medel att få en ändring till stånd beträffande vårt deltagande – men förgäves! Jag befarade att det skulle komma ett stort antal röstande som skulle känna sig helt åsidosatta i vallokalen när man inte fann något att rösta på och jag anser mig nu ha fått fog för detta!
Under valdagen söndag 19 september var jag närvarande under sammanlagt cirka tre timmar vid vallokalerna i Linghem och Askeby för att försöka förklara läget för ”våra” presumtiva väljare. Jag fick bland annat höra kommentarer – ”nu har vi inget att rösta på så vi röstar blankt i protest” och ”om vi inte får lägga vår röst enligt önskemål så tänker vi lämna kyrkan”!

Jag har räknat igenom alla församlingar/pastorat i stiftet och fått fram 3,55 procent ogiltiga röster (sammanvägt över alla, Åkerbo undantaget). För Åkerbo gäller motsvarande 11,82 procent ogiltiga röster. Som synes – Åkerbo församling sticker ut på ett anmärkningsvärt sätt och som jag tolkar det så är det mycket beroende på att vi, det vill säga Borgerligt Alternativ (BA) inte fanns med! Statistiken är oerhört graverande och talar sitt tydliga språk!

Jag vill betona, att Åkerbo församlings ledning helt har ställt upp för oss och har gjort vad de kan i frågan, vilket vi är mycket tacksamma för. Tyvärr befarar jag ett medlemstapp i Åkerbo församling, vilket kommer drabba min hemförsamling så oförtjänt!

Nu är årets val avklarat men jag vill fortsätta kämpa mot som jag anser ”tokiga bestämmelser och byråkratisk trångsynthet” för att få till stånd en ändring inför framtida kyrkoval.