Bygg rätt från början – det är enkelt och billigt

Att ”förenkla” byggregler för studentbostäder är att backa in i framtiden, menar insändarskribenterna.

Det som är tillgängligt är bra för alla, menar insändarskribenterna.

Det som är tillgängligt är bra för alla, menar insändarskribenterna.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2024-10-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att minska kraven på tillgänglighet luktar ofräscht av gammaldags människosyn. Det är inte troligt att det blir enklare och billigare.

Bara 20 procent av nybyggda studentbostäder måste uppfylla kraven på tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning, föreslår Boverket. Det skulle innebära extra kostnader för samhället, om det blir så att anpassningar och ombyggnad måste göras i efterhand. 

Om en student drabbas av en funktionsnedsättning, måste kommunen gå in och betala för bostadsanpassning. 

Om efterfrågan på studentbostäder sjunker, kan inte ett nybyggt flerbostadshus enkelt göras om till, exempelvis, äldreboende. 

I projektet BoKompakt i Lund byggdes extra små studentbostäder. I dag, tio år senare, är hyran för dessa tio kvadratmeter hela 3 056 kronor per månad – nästan dubbelt så mycket per kvadratmeter som för en nybyggd hyresrätt i Lund.

Det som är tillgängligt är bra för alla. Ett rymligt badrum och en hiss med automatiska dörrar är praktiskt även för den med en stor påse tvätt.

Boverket har själv sett att kostnadsbesparingen av att ta bort de tekniska egenskapskraven på tillgänglighet är relativt liten i förhållande till den totala byggkostnaden. Det är dessutom givetvis förkastligt att medvetet utestänga grupper av befolkningen. 

Sverige får redan i dag skarp kritik av FN för att regeringen inte lever upp till kraven konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Boverkets förslag går helt i strid med rätten att kunna leva, bo och studera som andra.