Bygg inte solcellsparker på produktiv åkermark

Det råder nu hysteri över energifrågorna i vårt land vilket leder till att det skall byggas vindkraftverk och solcellsanläggningar i stort antal.

När det gäller att bygga solcellsparker och bostäder med mera på jordbruksmark tycks exploatörer och en del politiska beslutsfattare helt ha tappat förståndet, menar insändarskribenten.

När det gäller att bygga solcellsparker och bostäder med mera på jordbruksmark tycks exploatörer och en del politiska beslutsfattare helt ha tappat förståndet, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-11-02 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vi behöver förnyelsebar energi i stor mängd framöver är ju odiskuterbart. Solenergi är ju då en ren och förhållandevis billig energi. Anläggningar utförda på hustak är ju inte speciellt störande. Vad som däremot gör mig mycket orolig med tanke på framtiden är de solcellsparker som planeras att byggas på produktiv åkermark.

När det gäller att bygga solcellsparker och bostäder med mera på jordbruksmark tycks exploatörer och en del politiska beslutsfattare helt ha tappat förståndet. Det låter som att man menar att 45 hektar hit och 45 hektar dit är ju inte så farligt.

Man planerar eller har planerat att bygga på åkermark i Mantorp, Mjölby, Ljungsbro, Norrköping och nu senast i Linghem. I Vikingstad bygger man redan på åkermark. I Ljungsbro har Länsstyrelsen gett klartecken till en solcellspark på åkermark med motiveringen att marken inte låses för jordbruksproduktion mer än 40 år. Hur många svältande människor som kunde fått hjälp av 40 års matproduktion på marken sägs inte. I Ulvåsa vill man anlägga landets största solcellspark på till större delen jordbruksmark.

Min åsikt är att det är oförsvarligt att bygga solcellsparker på åkermark när det sannolikt går lika bra att bygga dem på berghällar och annan mark än åkermark. Samtidigt föreslår jag att det satsas mer på utbyggnad av vattenkraftsanläggningar på alla mindre outnyttjade vattendrag. Vattenkraften är ju en säkrare produktionsform. Vi måste innan det är försent värna om all produktionsbar åkermark och sträva efter att göra oss så självförsörjande av livsmedel som möjligt. Vi måste också göra vårt bidrag till att motarbeta värdsvälten. Vi måste lyssna till forskare som ständigt varnar för klimatkatastrofer som förstör brukbar jordbruksmark.

Som jag tidigare och ofta framfört måste vi ändra vår lagstiftning i Miljöbalken så att jordbruksmark blir skyddad som riksintresse. Vi kan förbjuda att bygga bort eklandskap för att rädda skalbaggar och andra småkryp, men vi kan inte förbjuda att man bygger bort och för all framtid förstör åkermark som skall ge oss den livsnödvändiga matförsörjningen. Vi skall inte tro att maten alstras i våra livsmedelsaffärer. Vi skall tänka på alla barn i vår värld som dör av undernäring.